SØGNE: — Saken har vært forferdelig belastende, både for meg og nærmeste familie, sier Helge Andresen, varaordfører for Høyre i Søgne.

Nylig fastslo et flertall av politikerne i plan- og miljøutvalget at oppgrusingen av Andresens om lag 300 kvadratmeter store båtopplag på Eik er å anse som vedlikehold, og ikke søknadspliktig etter plan- og bygningslovens regler. Vedtaket ble fattet mot innstillingen fra rådmannen og etter et forslag fra utvalgsleder Egel Terkelsen (Frp). Arbeiderpartiets tre representanter stemte imot. Flertallsvedtaket betyr at saken er å anse som avsluttet.

Muntlig bekreftet

VANT OVER KOMMUNEN: Varaordfører Helge Andresen (H) i Søgne. Foto: Kjartan Bjelland (arkivfoto)

— I alt jeg har foretatt meg har jeg alltid prøvd å holde meg så godt opp til lover og regler som mulig. Derfor spurte jeg da også plansjefen før jeg gjorde noe som helst. Jeg fikk muntlig bekreftet av ham at forholdet ikke var søknadspliktig, og la det til grunn, framholder Andresen.Kommunen hevdet på sin side at det var flere forhold som stred mot regelverket da varaordføreren i fjor gruset opp et jorde og en gressvoll på hans og brorens eiendom langs Lundeelva.

Eiendommen lå på et område som i sin helhet var regulert til jordbruk, hvor det kun tillates tiltak i tråd med jordbruksdriften. Båtopplagsplass ble ikke ansett å være et slikt tiltak. Rådmannen mente også at tiltaket var søknadspliktig etter plan- og bygningsloven. Dessuten lå området ligger innenfor 50-metersbeltet ved Lundeelva, hvor det ifølge kommuneplanen er forbud mot bygge- og anleggsvirksomhet.

Enig i strenge regler

— Det som er litt rart, er at min bror eier en tredjedel av området, og han har ikke hørt ett ord. Selvfølgelig skal det være strenge regler for hva man får lov til å gjøre, ikke minst for politikere, men det var jo derfor vi undersøkte dette så nøye på forhånd, og fikk bekreftet at det var et lovlig tiltak, sier Andresen.

Til sitt forsvar har han vist til at arealet nærmest elva ikke har vært dyrket, men opparbeidet og brukt som plass for lagring/oppbevaring og reparasjon av båter med tilhørende utstyr tilbake til 1955. Bruken er dermed lovlig etablert og har direkte tilknytning til slipp, brygge langs Lundeelva og sjøbod.

— Hvilke refleksjoner gjør du deg som politiker etter å ha vært gjennom denne saken?

— Jeg har hele tiden vært nøye på at det er Helge Andresen som privatperson som har kjørt denne saken, ikke Helge Andresen som varaordfører. Derfor har jeg ikke lyst til å blande inn min rolle som politiker i dette nå. Men det er klart jeg har gjort meg noen refleksjoner, og de vil jeg komme tilbake til i en annen sammenheng, når denne saken er endelig ferdig, sier Andresen.