ØDE: Det er langt mellom bilene som nå passerer bensinstasjonen i Høvåg. Lokalt initiativ har nå sørget for videre drift langs gamle E 18. Foto: Hans Jacob Brekke

LILLESAND: — Det er overraskende å få denne prisen, men det er selvsagt veldig hyggelig, sier daglig leder Tor Andrew Doughty ved Høvåg bensin og service.

Tirsdag kveld mottok de prisen som "Årets nyetablerer i Lillesand".

Bensinstasjonen i Høvåg har imidlertid vært i drift i 50 år, men etter at E 18 ble flyttet forsvant det aller meste av kundegrunnlaget.

— Den dagen veien ble lagt om gikk drivstoffsalget ned med mellom 70 og 80 prosent, forteller Doughty.

Skulle nedlegges

I fjor høst skulle stasjonen legges ned. Men det lokale bygdefolket ville det annerledes.

En gjeng ildsjeler forente seg og bestemte seg for å bevare samlingsstedet i bygda. Hele 33 høvdinger bidro med 10.000 kroner hver som aksjekapital i et nytt driftselskap.

I november overtok det nye selskapet stasjonen.

- Mot alle odds

— Vi har valgt en litt annen vinkling på nyetablerer-prisen i Lillesand i år, forteller Kristian Råmunddal, som er daglig lederi Lillesand Vekst.

Det er Lillesand kommune, Sparebanken Pluss og Lillesand Vekst som i samarbeid står bak bedriftskåringene i kommunen.

— Når vi har valgt bensinstasjonen som fjorårets nyetablerer er det for å vise at vi verdsetter lokalt initiativ og dugnadsånd. Måten folk i Høvåg har støttet opp om dette er fantastisk. Og bensinstasjonen lever videre mot alle odds, sier Råmunddal.

Tøff fremtid

Tor Andrew Doughty står stort sett alene bak disken på bensinstasjonen. Størsteparten av kundene som kommer innom er lokale folk.

Selv om redningsaksjonen har blåst nytt liv i stasjonen, er den nye daglige lederen spent på fremtiden.

— Det blir jo mye tjohei og stort engasjement i begynnelsen. Men det vil bli en konstant jobb fremover for å sikre driften videre. Spesielt i vinterhalvåret er det vanskelig å få det til å gå rundt her ute, sier Doughty.

Gleder seg til bom

Han er en av få som gleder seg til lillesandsbommen på E 18 åpner i mai.

— Vi hører mye surmuling om denne bommen, men vi håper jo at denne kan skape litt mer trafikk her, sier han.

Trimtex årets bedrift

Tirsdag kveld ble også prisen til "Årets Lillesandsbedrift 2011" utdelt. Denne ble gitt til Trimtex, som utvikler teknisk treningstøy.

ÅRETS BEDRIFT: Trimtex er kåret til årets bedrift i Lillesand 2011. Foto: Hans Jacob Brekke

Trimtex ble etablert i 1976 og har økt sin omsetning gradvis siden den gang. I fjor hadde bedriften en omsetning på mer enn 60 millioner kroner.— Dette er en bedrift vi er veldig stolte av å ha i kommunen. Selv om de nå har lagt produksjonen til Estland, er det fortsatt en stor arbeidsplass ved hovedkontoret i Lillesand, sier Råmunddal i Lillesand vekst.

Mandag ble det også kjent at Lillesandsbedriften har underskrevet en gullkantet kontrakt med Forsvaret, hvor de skal levere treningsklær til alle soldater i førstegangstjeneste de neste årene. Avtalen har en verdi på omlag 40 millioner kroner.

— Trimtex er virkelig på full fart fremover og blir lagt merke til nasjonalt og også utenfor landegrensene, sier Kristian Råmunddal.