OSLO: Politidirektør Øystein Mæland slår fast at politiet ikke var dimensjonert for å takle Utøya-terroren, og beklager at Anders Behring Breivik ikke ble tatt før.

– Vi kan i dag med sikkerhet fastslå at politiet ikke var dimensjonert for å håndtere alle følger av en slik ekstrem hendelse som rammet oss 22. juli i fjor, en helt vanlig fredag midt i ferietiden, sier Mæland.

– Vi kan også slå fast at alle involverte tjenestemenn gjorde sitt aller ytterste i en særdeles krevende og uoversiktlig situasjon, fortsetter politiinspektøren.

Politiet la torsdag fram sin interne evaluering etter terrorangrepet 22. juli. Konklusjonen er at det er minst 54 punkter som trenger forbedring.

Liv kunne vært spart

Flere foreldre som mistet sine barn på Utøya har den siste tiden uttalt at de forventet at politiet skulle komme med en unnskyldning for den lange responstiden til Utøya.

Anders Behring Breivik fikk uforstyrret massakrere forsvarsløse ungdommer på Utøya i nesten en og en halv time før gjerningsmannen ble pågrepet.

– Hvert minutt var ett minutt for mye. Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært stanset før, sier Mæland.

Avdekket svakheter

Politidirektøren pekte på at innsatsen denne fredagen fulgte planverket, men at det i ettertid er avdekket flere svakheter.

– Det er vanskelig å peke på enkeltbeslutninger eller enkeltforhold som med sikkerhet kunne ført til at gjerningsmannen ble pågrepet tidligere. Men man kan ikke utelukke at det var handlingsalternativer som kunne spart liv, sier Mæland.

Vil lære av feil

Politidirektøren understreket at politiet ønsker å være åpen om fakta og ta lærdom av det som er funnet.

– Det har vært en omfattende evalueringsprosess. Det krever mot og evne med selvkritisk blikk å åpent fortelle om gode og mindre gode sider av en krevende oppgave, sier han.

Berørte etter angrepene forventer en helt annen ydmykhet enn da evalueringsleder Olav Sønderland la fram en delrapport 16. desember i fjor.

Den gangen uttalte Sønderland at politiet ikke kunne ha gjort noe annerledes som ville endret utfallet på Utøya 22. juli. Sønderlands uttalelser skapte sterke reaksjoner blant både de berørte, hos politikerne og blant politifolk selv.