BIRKENES: — Det er klart at dette er mye penger for en kommune som allerede har sparehansken på, sier avdelingsleder Vidar Syvertsen ved Bygg og eiendomsavdelingen i Birkenes kommune.

Arbeidstilsynet var i vår på tilsynsrunde ved skolene i Birkenes. På Birkeland skole ble det blant annet avdekket at kommunen ikke hadde tall på ventilasjonskapasiteten i de eldste delene av skolen.

Kapasiteten må opp

Tilsynet varslet pålegg om å kartlegge og utbedre kapasiteten.

Nå har et konsulentselskap undersøkt tilstanden på dagens ventilasjonsanlegg. Rapporten viser at kapasiteten i luftbehandlingsanleggene må økes betraktelig, for å komme opp i en tilstrekkelig luftmengde for elever og lærere.

— Vår anbefaling for at anlegget skal tilfredsstille dagens krav er at det foretas en fullstendig utskifting av ventilasjonsanlegget og størsteparten av kanalnettet, skriver ingeniør Svein Olsson i sin redegjørelse.

Eldste fra 70-tallet

Dette fører til en stor ekstrakostnad for Birkenes kommune, som allerede jobber med sparetiltak i alle sektorer.

Det anslås at oppgraderingen av ventilasjonssystemet vil koste kommunen omtrent 3,3 millioner kroner. Da er det trukket fra nesten én million kroner, som spares inn i forhold til en allerede planlagt utbygging.

— Ventilasjonsanleggene vi har i den eldste delen av skolen er fra 70- og begynnelsen av 90-tallet og klarer ikke kravene til Arbeidstilsynet. Anleggene gir nesten 7000 kubikk for lite i luftmengde og det er selvfølgelig ikke bra, sier Syvertsen.

Det er politikerne i kommunen som må bevilge pengene til det betydelige inngrepet. Kommunestyret fikk saken på sitt bord tirsdag, men behandlingen av saken ble utsatt.