MANDAL: — Det er svært positivt. Byen vil bli et handelslokomotiv i regionen de nærmeste årene med Amfi-utbyggingen og det som skjer på Skinsnes, sier leder av handelsstandsforeningen Patricia Hartmann og Roy Michaelsen i Butikkutvikling Sør.

I fjor ble det handlet for 1,56 milliarder kroner i Mandal, noe som er en oppgang på 1,97 prosent fra året før. Da opplevde byen en solid nedgang fra 2010 med minus 2,3 prosent.

— Mandal hadde en bedre utvikling enn Kristiansand i fjor som hadde en økning på 1,58, påpeker Michaelsen.

Hard satsing

UTVIKLING: Torvet og gågata skal rustes opp for å møte utfordringene som kommer med nytt kjøpesenter i Mandal. Foto: Jarle R. Martinsen

Det satses hardt i Mandal for å få mandalittene til å bruke egen by når det skal handles. Et eget mandalsgavekort er etablert som man kan brukes i alle butikker. Mandal i hundre er en suksess og nå står byen igjen overfor en sommer med kulturaktiviteter som Sommerrevyen, onsdagskonsertene, Skalldyrfestivalen og mye mer som får folk til å bruke utelivet og handelstilbudet.Hartmann og Michaelsen mener dessuten å merke at mandalittene vil handle i sitt nærområde for å ha kort vei når de vil reklamere på produktene.

Fortsatt handelslekkasje

Likevel: Fortsatt handles det mye utenfor byen. Mandal hadde i fjor en dekningsgrad på 77 prosent, som betyr at 23 prosent handles andre steder.

— Men for det første var dekningsgraden betydelig lavere få år tilbake. Og for det andre betyr 77 prosent at det er masse å hente på å øke handelen i Mandal, sier Hartmann.

Det er spesielt klær som gjør at mandalittene setter seg i bilen og kjører særlig til Kristiansand. For eksempel fortalte en kundeundersøkelse i 2010 at 52 prosent av alle mandalitter under 21 år dro utenfor byen for å handle klær og sko.

— Da handles det kjapt mer enn bare klær. Med Amfi og etablering av Hennes & Mauritz i Mandal vil denne lekkasjen tettes i stor grad, mener Michaelsen.

Gågata får ansiktsløfting

BENKER: Gågata i Mandal skal rustes opp foran nytt kjøpesenter i Øvrebyen. Benkene skal byttes ut som en del av det nye bildet. Foto: Jarle R. Martinsen

Nå starter forberedelsene til at Amfi kommer med sitt kjøpesenter som skal være ferdig før jul neste år. I dag er det 15 butikker her, det skal bli 45.— Det vil bli en stor utfordring for gågata å holde stand, og er noe vi må forberede oss på, sier Hartmann.

Av den grunn har handelsstanden startet noe de kaller prosjekt "Juvelen". Som spiller på at gågata og torvet er Mandals indrefilet.

— Gågata trenger en ansiktsløfting. Vi trenger nye benker og ny belysning. I tillegg ønsker vi å bruke bakgårdene bedre, sier Hartmann.

De håper også at kommunen skal legge bedre til rette for helårs torvhandel, noe som er med på skape liv og handelen i sentrum.

Amfi er godkjent

Eiendomsutvikler i Amfi Lise Lind (bilde) bekrefter nå at styret i Amfi har godkjent byggingen av det nye kjøpesenteret i Mandal, slik både planutvalget og bystyret i Mandal

ORIENTERTE: Eiendomsutvikler Lise Lind fra Amfi orienterte bystyret om det nye kjøpesenteret i Mandal der byggestart trolig blir i høst. Foto: Jarle R. Martinsen

nylig gjorde.

— Det gjenstår nå noen interne korrigeringer. For eksempel må lokalene stemme med de kontraktene vi har gjort med de ulike leietakerne, sier Lind.

— Det gjenstår noen små lokaler å leie ut, forteller hun.

Hun sier at planen er at byggestart blir i begynnelsen av juni, og at bygget skal stå ferdig i november neste år.

— Vi er veldig godt fornøyde med det samarbeidet vi har hatt med Mandal kommune, fylkeskommunen og fylkeskonservatoren med å få prosjektet i havn, sier Lind.