Et norsk-dansk samboerpar tok forleden Color Lines ferge fra Hirtshals i Danmark til Larvik. Da paret skulle betale i taxfree-butikken, fikk den danske mannen beskjed om at han fikk 20 prosent rabatt på sine varer – utelukkende fordi han var dansk. Den samme rabatten tilbys tyskere, ble det opplyst.

Den norske kvinnen måtte derimot betale full pris.

Paret syntes praksisen var merkelig og tok kontakt med Aftenposten, men vil ikke stå frem med navn.

Bekrefter rabatt

Helge Otto Mathisen, Color Lines konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt, bekrefter at selskapet gir blant andre dansker rabatt i butikkene om bord.

I en e-post til Aftenposten, skriver Mathisen at de dårlige tidene på kontinentet gjør spesielle lokkemidler nødvendige:

«Norsk reiseliv sliter i de nære utenlandske markedene grunnet økonomisk krise i Europa og en ubalanse i valutaen (sterk krone). Color Lines utenlandske gjester representerer årlig cirka 3,5 milliarder kroner i omsetning for norsk landbasert reiseliv, som er cirka 15 prosent av den individuelle turistomsetningen i Norge».

Vil hindre turistflukt

Mathisen forklarer videre at for å hindre at nedgangen i antall reisende fra Danmark og Tyskland blir for stor, har Color Line økt den internasjonale markedsføringen.

«I dette bildet, det vil si i et forsøk på å tiltrekke oss eksempelvis dansker i et vanskelig marked, gir vi også rabatt om bord», innrømmer han. Rabatten gjelder også tyske passasjerer. I fjor opplevde Color Line en ørliten passasjernedgang på ruten mellom Oslo og Kiel.

— Ikke ulovlig

Fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet påpeker at det ikke nødvendigvis er ulovlig å kreve forskjellige priser basert på hvilket land kundene kommer fra.

- Prisdifferensiering forekommer en rekke steder, men det er bare når det skjer på bakgrunn av etnisitet, hudfarge eller legning at det regnes som usaklig, sier Gjedrem til Aftenposten.

Han viser til at for eksempel pensjonister og studenter ofte får rabatt når de reiser.

— Det skal faktisk ganske mye til før prisdifferensiering blir klassifisert som diskriminerende, understreker han.

Halvparten utlendinger

Helge Otto Mathisen sier at prisene hos Color Line ofte varierer fra time til time og er avhengig av landet billettene bestilles fra.

«Fordi nordmenn har større kjøpelyst om bord, kan vi gi rimeligere billetter når det er ledig kapasitet», påpeker Mathisen.

Han legger til at det jobbes med konkurrerende tilbud for nordmenn i taxfree-butikkene.

Over fire millioner passasjerer reiser hvert år med Color Lines ferger. Halvparten av dem er utlendinger, ifølge selskapet.