OSLO: Ifølge Dagbladet ble 49-åringen i 1996 dømt for å ha forsøkt å smugle om lag 14.800 liter sprit inn i landet. Smuglingen var arrangert av en mann som senere var en sentral brikke i Nokas-ranet, skriver avisen.

Arendalsmannen som ble skutt og drept av dansk politi i Ålbæk søndag kveld, ble sammen med to andre menn pågrepet da de kom til Norge fra Danmark i ei skøyte med smuglerspriten i 1996. ## Nokas-utbytte

49-åringen ble dømt til ett år og to måneder fengsel i lagmannsretten året etter. Nokas-raneren ble dømt til to års fengsel for medvirkning og planlegging av smuglingen.

Dagbladet skriver videre at 49-åringen skal ha vært i besittelse av store pengesummer som stammer fra Nokas-ranet i 2004.– I en periode fløy jo sedlene fra Nokas-ranet rundt omkring blant kriminelle i Arendal og omegn, hevder den anonyme kilden.

Kilden siteres videre på følgende:

— Stein Kjetil var ved flere anledninger i besittelse av penger som kom fra ranet i Stavanger, og det var han fullt klar over.

Mange av pengene arendalitten sikret seg gjennom smuglingen, samt de han fikk fra folk som var involvert i Nokas-ranet, skal han ha gjemt bort i tilfelle han ble tatt av politiet.

— Ja, det stemmer, men det er umulig å finne pengene nå. Det er bare et fåtall, kanskje ingen, som vet hvor alle disse midlene befinner seg, sier en av hans gamle venner til Dagbladet.

Bakmannen vekk

NRK meldte onsdag kveld at en mann med nære bånd til Nokas-dømte David Toska er som sunket i jorden. Ifølge kanalen er denne mannen bakmannen i smuglingssaken. Politiet har uttalt at de mangler en fjerde mann i saken.

Den forsvunne mannen i 30-åra er ifølge kilder NRK har snakket med, den fjerde personen på kaia i Ålbæk. Han pleier å gjøre forarbeidet sammen med 36-åringen som slapp uskadd fra politiaksjonen mot smuglingsforsøket søndag kveld.

Mannen blir beskrevet som en av David Toskas nærmeste venner og er ifølge kilden en av personene som har hatt kontroll over utbyttet fra Nokas-ranet.

Toskas krets

Flere uavhengige kilder opplyste til VG onsdag at miljøet som kom i søkelyset etter Nokas-ranet i Stavanger i 2004, er sentrale i hasjsmuglingen i danske Ålbæk.

36-åringen som har tilstått forsøk på å smugle 45 kilo hasj i denne saken, har ifølge avisen et tett forhold til flere av personene som var i kretsen rundt David Toska i forkant av ranet for snart ni år siden.

36-åringen ble i 2004 dømt til åtte måneders fengsel for oppbevaring og bruk av narkotika, samt ulovlig besittelse av våpen. Han har ifølge avisen drevet et bilutleiefirma som har leid ut biler til flere personer i ransmiljøet.

27-åringen som ble skutt i brystet under politiaksjonen mot smuglerne i Ålbæk, er ikke tidligere straffedømt, men ble i april i fjor tiltalt i en heleri- og narkotikasak fra 2010, skriver VG.