RESPEKT: Miller Vincent Baterman og Helena Lavoll i 4. klasse er veldig klar over hvor viktig det er å vise hverandre respekt slik at alle skal ha det greit. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Respekt er å gjøre som de voksne sier. Og å være snille med hverandre, mener 4.-klassingene Miller Vincent Baterman og Helena Lavoll.De har som de andre elvene på Frøysland skole, gått gjennom prosjektet "Respekt" i to år. Alle barneskolene i Mandal har gjennomgått prosjektet.

Månedstema

På Frøysland skole har de de siste to skoleårene skiftet på ulike månedstema, som hjelpsomhet, selvtillit, mot, samarbeid, omsorg, tålmodighet, ærlighet og ansvarsbevissthet.Denne uka markeres slutten på prosjektet med temadager på skolen.

SE VIDEO FRA DANSEN — klikk på bildet til venstre!

SOLO: Marcel M. Piszczek i første klasse tok like godt en solodans for elevene. Populært! Foto: Jarle R. Martinsen

— Men vi skal selvsagt dra med oss intensjonen med prosjektet videre. Å redusere mobbing er en kontinuerlig prosess, sier rektor Anette Stray.

Utfordring

I en elevundersøkelse i fjor høst kom skolen ut som nummer seks på listen over skoler i Vest-Agder med mest mobbing. 14 prosent av elevene sa de hadde blitt mobbet de siste månedene.

FOTAVTRYKK: Frida Modaug Eriksen får fotavtrykket sitt plassert på banneren av Sølvi Kåveland og Ellen Midling. Banneren der det står "tålmodighet" skal henges opp for nettopp å minne elevene om egenskapen. Foto: Jarle R. Martinsen

– Som alle andre skoler, tar vi slikt på veldig alvor. Men det er også viktig at foresatte tenker over hva de kan bidra med. Barna blir jo preget av holdninger de får hjemmefra, sier Stray.Blant tiltakene som har vært veldig vellykkede, og som fortsetter til høsten, er å ha elevvakter i skolegården. Elevene passer på hverandre og drar alle med i leken. Egne elevvakter har ulike leker og spill som de kan sysselsette hverandre med. Skolen har også flere lærere ute i friminuttene enn før.

Lager bannere

Denne uka er det altså egne tema-dager. Blant annet har elevene blitt satt til å lage bannere der det står hva som er viktig når det gjelder respekt. Disse skal henge på skolen som en påminnelse.

Onsdag kveld er det foreldresamling der det ble solgt ting elevene har laget. Inntektene går til et barnehjem i India.