Det er lange bremsespor på stedet og bilen ble delt i to da den traff et tre i veikanten. Foto: Morten Boswarva
Det skal være en bil som har kjørt av veien på fylkesvei 402 mellom Birkeland og Lillesand. Foto: Morten Boswarva
Krimteknikere fra politiet og ulykkesgruppen til Statens Vegvesen er på plass på ulykkesstedet. Foto: Morten Boswarva

BIRKENES: En 18 år gammel kvinne omkom og en 19 år gammel mann er alvorlig skadet etter utforkjøringen på fylkesvei 402 mellom Birkeland og Lillesand.

— Ei 17 år gammel jente og en 20 år gammel mann pådro seg lettere skader og ble brakt til sykehuset i Kristiansand, sier operasjonsleder Øystein Vellesen i Agder politidistrikt.

Føreren av bilen, en mann på 19 år, ble sendt til sykehuset i Arendal. Søndag kveld ble han fløyet videre til Oslo universitetssykehus.

— Han er livstruende skadet, opplyste Vellesen ved 21-tiden.

Klokken 23.16 opplyste Oslo universitetssykehus at 19-åringen er alvorlig skadet.

Politiets innsatsleder på stedet, Stig Vang, bekrefter til Fædrelandsvennen at en person er omkommet etter utforkjøringen. Foto: Morten Boswarva

Like etter ulykken var tilstanden alvorlig for alle de tre personene som ble fraktet til sykehuset.— De som er skadet, er fraktet bort. Èn person er kritisk skadet, mens to er alvorlig skadet, i tillegg til den som er omkommet, sa politiets innsatsleder Stig Vang til Fædrelandsvennen på ulykkesstedet kort tid etter utforkjøringen.

Delt i to

Det var totalt fire personer i bilen som kjørte av veien mellom Lillesand og Birkenes. Ifølge politiet var alle i bilen ungdommer.

Bilen fikk skrens og traff et tre sidelengs. Den ble delt i to mellom forsetene og baksetene. Bakdelen av bilen lå flere meter fra framdelen.

Det er foreløpig uklart hvor i bilen den omkomne satt.

Ifølge innsatsleder Vang var det ikke andre biler involvert i ulykken, og det var ikke vitner til utforkjørselen. Bilen, en BMW, kom kjørende sørover fra Birkeland.

Krimteknikere fra politiet og ulykkesgruppen til Statens Vegvesen er på plass på ulykkesstedet. Foto: Morten Boswarva

— Jeg kan foreløpig ikke si noe om det har vært høy fart, sier Vang.

Tekniske undersøkelser

Krimteknikere ble sendt til stedet og innsatslederen opplyste at fylkesvei 402 mellom Lillesand og Birkeland ville være stengt utover mens tekniske undersøkelser pågikk. Også ulykkesgruppen til Statens vegvesen foretok undersøkelser.

Ulykken, som skjedde et par hundre meter sør for avkjørselen til Tveide, ble meldt til nødetatene klokka 14.27. Tre ambulanser ble sendt til ulykkesstedet, i tillegg til luftambulansen. Også brannvesenet rykket til stedet.

Klokken 19.15, nesten fem timer etter ulykken, var fylkesveien ryddet og åpnet for trafikk i begge retninger.

Ulykkesbelastet

Distriktsleder Paal Ove Sodefjed i Trygg Trafikk i Aust-Agder sier at strekningen mellom Lillesand og Birkeland er en ulykkesstrekning.

- Dette er en ulykkesbelastet strekning med mange stygge ulykker. Siste dødsulykken på strekningen var for et års tid siden da en 18-åring kjørte ut av veien i en eldre Volvo, sier Sodefjed.

Uten kunnskap om søndagens ulykke sier Sodefjed dette om ulykkene på strekningen:

— Her kan vi ikke skylde på veien. I ettertid når vi har sett på ulykkene her, ser vi at det oftest skyldes føferfeil. Hva fører har gjort, er en vesentlig årsak til hendelsen, sier Sodefjed som legger til at de fleste ulykkene på strekningen har skjedd ved Knekken, litt lenger sør enn søndagens ulykke.