KRISTIANSAND: I årets sju første uker har Agder politidistrikt i snitt gjort ett grovt narkobeslag i uka. Det innebærer narkotikaforbrytelser som straffes med inntil ti års fengsel.

— Det flommer over med narkotika i Agder. Dette har vært en stor bekymring for oss over tid. Vi føler vi jobber svært målrettet med bekjempelse, men uansett hva vi gjør, så ser vi det er en negativ utvikling, sier kriminalsjef Arne Pedersen til Fædrelandsvennen.

Alle samfunnslag

AMFETAMINDOBLING: Det ble tatt dobbelt så mye amfetamin i Agder i 2012 som året før. Kriminalsjef Arne Pedersen mener utviklingen er urovekkende. Foto: Jon Anders Skau

Han sier også antall brukere har eksplodert og at gruppa misbrukere er langt mer uensartet enn tidligere.— Det er nærmest blitt en umulig oppgave å peke ut hvem som er misbrukere. Det har skjedde en utvikling i alle samfunnslag. Jeg synes også det er bekymringsfullt å se at aksepten for å bruke narkotika er større. Derfor er det viktig at politiet jobber forebyggende selv om det er meget ressurskrevende, sier Pedersen.

Narkotikaproblemet er størst i Arendal og Kristiansand, men kriminalsjefen sier politiet ser en stor spredning ut over distriktet.

— Denne utviklingen har økt betraktelig. På mindre steder hvor det tradisjonelt ikke har vært narkotika, brer det om seg. Utfordringen finnes over alt, sier Pedersen.

I 2012 ble tatt totalt 15,5 kilo amfetamin i Agder politidistrikt. Det er dobbelt så mye som i 2011. På Kripos nasjonale oversikt havner Agder på en andreplass i antall amfetaminbeslag.

Finnes ikke i statistikken

BESLAG: I januar beslagla politiet i Kristiansand amfetamin til en gateomsetningsverdi på 300.000 kroner i løpet av fem dager. Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen klargjør amfetaminbeslaget for oversending til Kripos. Foto: Hallgeir Oftedal

I 2012 ble det registrert 1484 narkotikasaker i Agder. Det er en liten nedgang fra 2011, men Pedersen sier statistikken ikke viser et riktig bilde.— I fjor var politidistriktet involvert i flere tunge narkotikasaker med forgreninger til kriminelle miljøer på Sørlandet. Men fordi narkotikaen ikke endte opp i vårt distrikt, så slår det ikke ut på statistikken, sier Pedersen.

Han peker blant annet på den gigantiske dopingopprullingen "Operasjon Gilde" med flere sentrale aktører fra Sørlandet. Politiet fant pillefabrikker og avdekket inntekter i 100-millionersklassen. Det ble beslaglagt 70.700 tabletter, 700 glass og 6.500 ampuller med flytende doping og 140 kilo ingredienser til tablettproduksjon.

— Slike saker bare underbygger at utfordringen vokser i omfang. Det blir stadig større saker og større beslag. Samtidig ser vi at de kriminelle miljøene blir bare mer organisert og målrettede i innsatsen, sier Pedersen.

Høyeste noensinne

Kripos opplyser at det har vært en nasjonal økning i antall narkotikasaker fire år på rad. I 2012 økte antall saker med seks prosent. Saksantallet er det høyeste noensinne.

— Når vi er borti saker hvor det beslaglegges 20 - 30 kilo pulverstoff og det bare er en del av større organiserte innførsel, så kan man bare tenke hvor mye som passerer. Særlig når man vet at politiet og tollvesenet kun er borti en liten del av det som smugles inn. Samtidig vet vi at når en innførselskanal lukkes, så dukker det opp en annen et annet sted, sier Pedersen.

Kriminalsjefen sier politiet registrer at det er økt konkurranse om narkotikamarkedet i Agder. Tilgjengeligheten presser prisene ned.

— Det er flere velorganiserte miljøer med koblinger til nettverk både på Østlandet og Vestlandet. Det er også sterke forbindelser til kriminelle miljøer i utlandet, sier Pedersen.

Unge rekrutteres til narkosalg

Politiet har den siste tiden sett flere urovekkende eksempler på at svært unge mennesker kynisk utnyttes av narkoselgere.

— Vi ser en del ungdom som lokkes inn i de kriminelle miljøene og benyttes i omsetningen av narkotika. Dette har spesielt vært en tendens innenfor de kriminelle mc-miljøene, sier kriminalsjef Arne Pedersen.

For to uker siden ble en 19 år gammel gutt tatt for innvendig smugling av 300 gram hasj fra Danmark til Norge. Hasjen hadde en gateverdi på opptil 45.000 kroner. Pedersen sier de har registrert at ungdom helt ned i 16-årsalderen er utnyttet i narkotikaomsetningen

— Vi ser også at miljøet hardner til med mer brutal vold og våpenbruk. Den indre justisen er knallhard og vi snakker med personer som ikke klarer å bryte ut som følge av trusler, sier Pedersen.

Antall tollbeslag doblet

BEKYMRET: Regiondirektør Thorleif Andreassen i tollregion Sør-Norge ved tollvesenet hovedkvarter i Vestre Strandgate i Kristiansand.

I januar gjorde Tollvesenet i Region Sørni grove beslag. Det er dobbelt så mange som i fjor. Fra 2011 til i fjor økte tollvesenets narkotikabeslag med tjueprosent. Den alarmerende utviklingen har eskalert, fortellerregiondirektør Thorleif Andreassen.

— I 2005 registrerte vi 15alvorlige overtredelser. Nå er vi årlig opp i 50 - 60 beslag. Deter bekymringsfullt, sier Andreassen.

Eksempler på alvorligeovertredelser er hasjbeslag på over én kilo eller beslag av mer enn100 gram opium.

— Bare i januar i år gjorde vi ni slike beslag. Deter over dobbelt så mange som i samme måned i fjor, fortellerAndreassen.

— Hvilke utviklingstrekk ser dere?

— Utstrakt brukt avkurerer som betales for å frakte narkotikapartier inn til Norge,uten at de kjenner bakmennene. En trend er mer innvendig smugling.Tidligere svelget kurerer stort sett heroin og hvitt pulver. Nå servi også eksempler på innvendig smuling av hasj. Det beslagleggesogså mye syntetisk cannabis, sier Andreassen.