AGDER: — Manglende merking av teinene er det flest folk blir tatt for, sier Steinar Sunde, politiførstebetjent og miljøkoordinator ved Agder politidistrikt.

Hummerfisket i Agder begynner 1. oktober klokka 08.00 og varer til 30. november.

Til høyre kan du se en video fra hummerfiske i 2010.

Fersket tjuvstarter

Men Sunde har allerede vært ute og fersket noen som har tjuvstartet.

— Vi hadde en patrulje ute i går og fant noen som hadde tjuvstartet sesongen. Vi vet det skjer at folk starter før, så "hvitvasker" de fangsten første dagen i hummerfisket. Vi fant fem hummerteiner ved Tromøya. Ofte er det vanskelig å finne ut hvem som eier teinene, men denne gangen er gjerningsmannen kjent, forteller Sunde.

KAST UT: Hummer med utvendig rogn er fredet hele året, og skal kastes på sjøen igjen. Foto: Erik Holsvik

Utover i sesongen vil det bli flere kontroller. Hvert år anmelder politiet 300-400 saker som handler om brudd på fiskeribestemmelsene. Men ifølge Sunde er ikke hummerfiskerne de største synderne.— Jeg synes folk har blitt flinkere til å merke teinene og følge reglene de siste årene. For mange er hummerfisket en viktig tradisjon. Hummerfiskerne er opptatt av å sikre hummerens ve og vel, og mange er enige i de innstrammingene som er gjort i regelverket, forteller Sunde.

Flest lovbrytere om sommeren

Det er ikke kommet nye regler for hummerfisket i år. Her kan du lese reglene i sin helhet.

De som bryter regelverket får straff i form av bøter.

— For eksempel er bøtesatsen for feil eller manglende fluktåpning 4000 kroner. Når det er sagt, finner vi klart flest lovbrytere om sommeren. De som fisker i selve hummerfisket, er mye mer skikkelige og har satt seg inn i regelverket. Om sommeren er det mer tilfeldige folk som kjøper en teine og kaster utpå, uten å ha satt seg inn i regelverket, forteller Sunde.