MANDAL: — Dersom rådet ikke endrer på måten det fungerer på, kan det like gjerne legges ned. Slik jeg opplever det er rådet udemokratisk og i praksis skjermet for innsyn, sier Venstres bystyrerepresentant i Mandal, Stein Inge Dahn.

Høsten 2005 ble rådet etablert som et samarbeidsorgan for kommunene Mandal, Marnardal, Lindesnes, Åseral og Audnedal. Ordførerne og rådmennene deltar i rådet som tar opp saker som er felles for kommunene.

KRITISK: FrPs Alf Erik Andersen mener Lindesnesrådet er en politisk trussel.
KRITISK: Venstres Stein Inge Dahn mener Lindesnesrådet er udemokratisk.
KRITISK: Hovedtillitsvalgt Kristin Vinsjevik vil legge ned Lindesnesrådet.

Fremskrittspartiets Alf Erik Andersen mener rådet er en politisk trussel i flere saker.— Det siste eksemplet er etableringen av det lokalmedisinske senteret i Mandal der alle de fem kommunene deltar. Da saken kom opp i bystyret fikk vi beskjed om at vi nå måtte vedta innstillingen slik den forelå fordi Lindesnesrådet hadde sendt samme ordlyd til de andre kommunene. Og at det ville bli sett på som svært merkelig om Mandal bystyre vedtok noe annet, sier Andersen.

Knebler bystyret

Andre eksempler han trekker fram er delavtalene til samhandlingsreformen.

— Igjen fikk vi beskjed om at de måtte vedtas slik de var, fordi Lindesnesrådet hadde drøftet seg fram til enighet. En slik måte å jobbe på knebler jo bystyret fullstendig, sier Andersen.

Han vil ikke gå så langt som til å si at rådet bør legges ned, men det gjør Dahn.

— Hvis alternativet erat rådet ikke endrer måten de jobber på, ja så mener jegdet. Vi bør flytte beslutningene nærmere borgerne, ikkelenger vekk. Den politiske prosessen hører hjemme i bystyret og kommunestyrene, ikke i en liten gruppe personer hvor halvparten ikke er folkevalgte, sier han.

- Mandal dårlig representert

Han reagerer også på at Mandal som har 15.000 innbyggere har like mye kommunen skulle sagt i rådet som Åseral som har 900 innbyggere.

— Bare det viser at rådet er udemokratisk, mener Dahn.

Han trekker for øvrig fram enda et eksempel på det han mener er kritikkverdig.

— Rådet vedtok nylig en høringsuttalelse angående politireformen som de hadde tenkt å sende uten annen politiske behandling. Først da Mandal Ap krevde den behandlet i bystyret skal nå det skje på kommende møte, sier Dahn.

Foreslo nedleggelse

Hovedtillitsvalgt i Mandal kommune, Kristin Vinsjevik, foreslo for en tid tilbake i administrasjonsutvalget at Lindesnesrådet skulle legges ned. Det ble det ikke noe flertall for, men hun står fast på forslaget.

— Vi har over flere år bedt om å være representert i rådet fordi her tas det opp saker som har direkte med oss ansatte å gjøre. Men vi har fått nei, og det forstår jeg ikke. Hva er de redde for? spør Vinsjevik.

Overraskende

Hun forteller om saker som kommer fra Lindesnesrådet som kommer helt overraskende på de ansatte.

— Det kan være ulike prosjekter de setter i verk, prosjekter som vi burde visst om, sier Vinsjevik.

Skjønner delvis kritikken

Mandalsordfører Tore Askildsen sier at han delvis forstår kritikken.

— I større grad enn tidligere bør vi forankre sakene lokalt i bystyret og kommunestyrene før de bringes inn for Lindesnesrådet, sier Askildsen.

Leder av Lindesnesrådet, ordfører i Åseral Oddmund Ljosland, mener på sin side at det blir en kronglete saksgang.

— Man må jo ha såpass tillit til ordførere og rådmenn at de snakker kommunenes beste i et slikt fora, mener han.

Han viser også til en evaluering om Lindesnesrådet foretatt av Agderforskning.

— Den viste at skepsisen til rådet er sterkere i Mandal enn i de andre kommunene.

Ljosland viser til at det heller ikke har vært normalt i andre regioner å ta med ansatte i rådet.

— Men møtene er åpne for alle så jeg anbefaler de ansatte å komme og lytte, sier han.