EVJE OG HORNNES: Cirka 5500 ungdommer har søkt utdanning i Forsvaret i 2013. Det er en økning på 13,9 prosent fra 2012.

Oberstløytnant Sven Olav Berg mener det er flere grunner til at utdanning i Forsvaret har blitt så populært.– Jeg tror at ti år i Afghanistan viser hvor viktig jobben vi gjør er, og på den måten får vist oss fram. Samtidig viser innbyggerundersøkelser at folk har et veldig godt inntrykk av Forsvaret, også som utdanningsarena, sier Sven Olav Berg til Fædrelandsvennen.

Motiverte ungdom

Han leder opptaket for syvende gang, og opplever at ungdommene er mer motiverte enn noen gang.

– Vi har jobbet bevisst med søknadsbehandlingen fra tidlig av. Slik finner vi tidlig ut hvem som er motiverte for oppgaven, sier han.

Av de omlag 5500 som søkte, blir 2297 personer kalt inn. Av disse møtte 1473 opp på Kjevik. Der har de vært gjennom en uke med medisinske og fysiske tester. De neste to ukene skal kandidatene oppholde seg på Evjemoen, hvor de blir testet knallhardt både på det fysiske og det psykiske.

– Målet er jo å finne ut hvem som har lederpotensiale. De kjøres fysisk og psykisk hardt, men vi tester også samarbeid, kommunikasjon og ledelse. Når man er så nedkjørt som kandidatene etterhvert blir, så er det en hard prøvelse, sier Berg.

Flere enn før består kravene

Aldri før har så mange bestått de fysiske kravene på Forsvarets opptak til lederutdanning. Kun 297 av de totalt 1426 kandidatene som ble testet på Kjevik måtte reise hjem. Dette gir rekordlave 20 prosent som faller av. Så sent som i 2010 var tallet 30 prosent.

– Det har nok en sammenheng med at vi går tidlig inn i søknadsprosessen og finner ut hvem som er ordentlig motivert for dette, mener oberstløytnant.

Knallhard konkurranse

Antallet som kommer inn på befalskolen er omlag 600. Det gir knallhard konkurranse, og allerede søndag hadde kandidater blitt sendt hjem.

– Den første helgen her på Evjemoen har vi fokus på å venne kandidatene til det kjøret som blir de neste ukene. Så allerede denne helgen finner en del ut at dette ikke er noe for dem, sier Berg.

Han mener den første helga er viktig for å hindre frafallet.

– De lærer grunnleggende ferdigheter som de tar med seg inn i de to ukene. Det gjør at alle har en viss basiskunnskap. Dermed kan en som har vært i Afghanistan og en som kommer rett fra videregående skole stille ganske likt, forteller han.