VENNESLA: — Fem ekstra plasser betyr altså at de 72 på venteliste blir til 67. Det er jo en start. Jeg oppfordrer nå alle til å søke privat plass i nabokommunene, for da må kommunen dekke kostnadene, uansett. Når politikerne får den regningen, skjønner de at de må gjøre mye mer, sier Olga Merethe Drivenes Larsen.

Hun er en av "septembermødrene" som gjorde opprør mot barnehagedekningen. Delvis har hun lykkes. Barn født etter 1. september har ikke rett på barnehageplass.

Etter kommunestyremøte torsdag satte partigruppene til Ap, KrF og Sp seg sammen. De ble enige om å si ja til søknaden om fem ekstra plasser fra Snømyra barnehage.

- Gjør det vi kan

— Det koster én million kroner. Vi har full dekning etter loven. Alle med garanti får plass. Disse plassene er uten garanti, og da må vi dekke alt selv. Vi hadde ikke trengt å gjøre dette, men nå blir i hvert fall fem ekstra familier fornøyde, sier KrFs gruppeleder Daniel Bakken.

Han mener politikerne gjør hva de kan, og han viser til at det ikke eksisterer flere søknader om ekstra barnehageplasser enn den fra Snømyra

— Vi beveger oss mot målet om at alle som ønsker, skal få plass. Fem plasser er noe. Så må vi vente på utbygginger. Vi skal ha kraftig utbygging de kommende år, sier Aps Berit Kittelsen.

Drivenes Larsen er mer usikker. Hun har fått forsikringer om at kommunen nå bruker alle ledige plasser, men hun er i tvil. Hun frykter at kommunen fortsetter å la enkeltplasser stå når de ikke kan fylles med garantibarn som gir statsstøtte.

— Jeg skulle gjerne sett at politikerne sørget for at alle plasser ble brukt, sier hun.

Skolemillion

Budsjettkameratene bevilger også én million ekstra til skolen. Den skal øremerkes tidlig innsats på første og andre trinn.

— Vi kan ikke bevilge til Skarpengland for å unngå klassesammenslåing. Dessuten blir ikke klassene på Skarpengland større enn andre steder. Skolekontoret må fordele pengene, skoler må behandles likt. Men vi styrker nå sektoren. Vi har lyttet til signalene, sier Bakken.

De to millionene blir bevilget i neste kommunestyre når tertialrapporten fra rådmannen skal behandles. Rådmannen hadde så vidt rukket å legge fram rapporten, før KrF, Ap og Sp hadde sine endringer klare.