FARSUND: Det opplyser politiadvokat Hellek Rue til Fædrelandsvennen.

— Jeg har sendt ordre til fengselet om å løslate de to. Mennene har vært fengslet med begrunnelse i fare for bevisforspillelse. Det grunnlaget mener politiet ikke lenger er til stede. Politiet har gjort de analyser vi mener har vært viktige i saken og innhentet de tekniske bevis som har vært tilgjengelige, sier Rue.

Drept med kniv

Det var mandag 22. oktober i fjor at den 57 år gamle mannen ble funnet knivdrept. En 32-åring har erkjent de faktiske forhold i avhør. Totalt tre menn ble pågrepet og siktet i saken. Politiet mener to av mennene bærer et medvirkningsansvar.

— Det har vært et tema under hele etterforskningen å kartlegge hvem som har gjort hva. Politiet mener den ene har vært hovedmannen, mens de to andre har medvirket til drapet, sier Rue.

Varetektsperioden har blitt forlenget flere ganger siden mennene ble pågrepet i oktober. Den siste fengslingsperioden gikk ut i dag. 32-åringen, som politiet mener er hovedmannen, ble i går varetektsfengslet i åtte nye uker.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at de siktede kom på besøk til avdøde i hans leilighet i Farsund om kvelden. Da ble avdøde beskyldt for overgrep mot en nær slektning av 32-åringen. Dette utløste en slåsskamp, og 57-åringen ble stukket med kniv av 32-åringen. De to andre var inne i leiligheten, eller i umiddelbar nærhet, da dette skjedde. Rue vil ikke bekrefte disse opplysningene.

Nekter medvirkning

— Begge plasserer seg på åstedet, men de nekter for å ha medvirket eller å ha hatt noe med drapet å gjøre. De erkjenner ikke straffeansvar etter siktelsen, sier Rue.

Ifølge Rue skal mennene ha sagt i avhør at de kun var på besøk hos 57-åringen.

— Mennene forklarer seg litt ulikt om hvor vidt de hadde et vennskap med 57-åringen. Men begge sier drap aldri var motivet da de dro hjem til fornærmede, sier Rue.

Siktelsen mot de to løslatte mennene er ikke endret selv om politiet ikke lenger vil holde dem i varetekt.

— Nå gjenstår det å sluttføre etterforskning før saken blir oversendt til statsadvokaten for påtalemessig vurdering. Jeg vil blant annet foreslå for statsadvokaten at det blir foretatt en judisiell observasjon av hovedmannen, sier Rue.