KRISTIANSAND: — Arbeidstid alene kan ikke forklare hvorfor så mange føler at de er i en tidsklemme. Den samlede arbeidstiden vår har ikke økt noe særlig de siste tiårene. Så hva er da grunnen til at vi snakker om tidsklemma?, sier May-Linda Magnussen , forsker ved Agderforskning.

Føler press

I doktorgradsarbeidet sitt "Forsørgelse i menns hverdag" har hun dybdeintervjuet menn om forsørgeransvar, og peker på at mange menn opplever et sterkt arbeidspress når mor velger å være hjemme.

— Barn som vokser opp i Norge i dag har det veldig godt, og særlig sammenlignet med barn i mange andre land, og det har aldri vært så godt tilrettelagt for kombinasjonen av familieliv og arbeidsliv før. Men det legges et enormt press på spesielt mødre, de gjøres ansvarlige for å optimalisere hele familiens ressurser og lykke, sier forskeren.

Ekspertkunnskap

— Så tidsklemmen er innbilt?

— Nei, jeg tror mange føler seg skvist. Det er nok helt reelt. Men hvorfor er det slik? Vi er nødt til å stille oss de kritiske spørsmålene, og vi må ikke alltid tenke at mors fulltidsarbeid er det eneste problemet og at mors deltidsarbeid er eneste løsning. Mye tyder på at tidsklemma har med kravene som stilles til oss å gjøre, sier Magnussen.

— Vi bombarderes med ekspertkunnskap fra alle kanter. "Slik oppdrar du barnet ditt best", "Dette bør barnet ditt spise", "Barn har det best når mor er hjemme". Vi hiver oss på treningstrender og helsetrender og vil ha et finest mulig hjem, de riktige feriene, alt skal være perfekt og etter boka, både for voksne og for barn. Det sier seg selv at er utrolig vanskelig å få til alt dette. Jeg tror vi må lære oss å slakke litt på kravene.