KRISTIANSAND: 5. juli i fjor skallet en 42 år gammel mann fra Vennesla ned en dørvakt på restaurant Glipp i Kristiansand. Dagen etterpå ble mannen ilagt et forelegg for forulempingsfyll. Forelegget ble vedtatt, og er dermed en rettskraftig avgjørelse.

Politiet i Kristiansand har senere reist tiltale mot 42-åringen for legemsbeskadigelse. Den fornærmede ble påført nesebeinsbrudd, tannskader og netthinnerifter på begge øynene. Da Kristiansand tingrett behandlet saken la aktor ned påstand om fem måneders ubetinget fengsel og en erstatning på til sammen nesten 25.000 kroner.

Vedtok forelegg

Etter at saken ble tatt opp til doms, ble retten kjent med at tiltalte hadde vedtatt et forelegg for samme forhold. Dermed innkalte domstolen til nytt rettsmøte, fordi spørsmålet om dobbeltstraff måtte vurderes.

Forelegget 42-åringen fikk var på 8000 kroner.

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen forbyr dobbelstraff av hensyn til gjerningsmannen. Da spørsmålet om dobbelstraff ble drøftet i retten, mente aktor, politiadvokat Morten Formo, at forelegget var gitt på grunn av beruselsen, og at tiltalen omfattet skadefølgen. Skadene på fornærmede var ukjent da forelegget ble gitt.

Kan få konsekvenser

Kristiansand tingrett har enstemmig sluttet seg til argumentene fra forsvareren, advokat Sveinund Søndervik Johnsen. Han mente at det faktiske grunnlag, både i forelegget og tiltalen er identisk, og rammes derfor av bestemmelsen om at ingen skal ha dobbeltstraff.

Avgjørelsen i tingretten kan få konsekvenser for andre saker der det først er gitt forelegg, og senere reist tiltale for samme forhold.

Hårfin balansegang

— Vi opplever i denne saken en hårfin juridisk balansegang, som i dette tilfellet har slått ut på en utilsiktet måte. Normalt i denne type saker, vil politiet avklare om en fornærmet ønsker å begjære påtale og straff. Politiet har i enkelte tilfeller reagert på samme måte som i denne saken, men da har gjerningsbeskrivelsen i større grad vært spesifisert i forhold til hvilke interesser straffebudet skal ivareta, sier Nils Grønås, leder av påtaleseksjonen ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

— Tror du det er flere slik saker der noen har fått både forelegg og blitt dømt i en og samme sak?

— Det tror jeg ikke, og det er nødvendigvis ikke noe galt å gi både forelegg og utferdige tiltale, under forutsetning av at det juridiske grunnlaget er spesifisert på en mer presis måte, sier Grønås. Han tilføyer at politiet vil bruke noe tid på å vurdere om dommen skal ankes. Saken vil nok også bli forelagt statsadvokatene i Agder til vurdering av spørsmålet om en anke eller ikke.

Korrekt avgjørelse

— Avgjørelsen fra Kristiansand tingrett er korrekt. Min klient ble tiltalt for det samme forholdet som han allerede har vedtatt forelegg for. Derfor måtte saken avvises, sier advokat Sveinung Søndervik Johnsen, forsvarer for 41-åringen fra Vennesla.

— Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen tillater ikke dobbeltstraff. Her har politiet åpenbart ikke foretatt de nødvendige avhør og tatt de riktige etterforskningsskrittene i startfasen av saken. For å unngå slike problemer senere, må politiet forandre sin praksis, understreker Johnsen.

Han lurer nå på om det er andre som har vedtatt forelegg for såkalt forulempingsfyll, og som senere er tiltalt og dømt for det samme forhold.