ARENDAL / KRAGERØ / OSLO: — Jeg vil karakterisere dette som en vellykket aksjon. Ting fungerte som de skulle, sier Arnesen til fvn.no.

Arnesen jobber til vanlig som etterforsker hos narkotikaavsnittet ved Arendal politistasjon, men i går fikk han oppgaven med å være innsatsleder for den omfattende, væpnede politiaksjonen i Arendal-området.

Aksjonen førte til slutt til at to personer som knyttes til skytingen i Oslo tirsdag kveld, ble pågrepet i Kragerø cirka klokken 18 søndag.

— Etter hvert ble en bil lokalisert på E 18 på vei østover. Vi fulgte etter og endte opp i Kragerø. Enheter fra Agder, Telemark, UP, beredskapstroppen i Oslo og politihelikopteret fra Oslo var med på pågripelsen av tre personer, sier Arnesen.

- Antok at han ikke var alene

Pågripelsen skjedde utenfor og i en boligblokk nord for Kragerø sentrum.— To av dem var etterlyst etter skytingen i Oslo, sier Arnesen.

Opprinnelig hadde politiet bare lett etter én etterlyst. Det er uklart om politiet før pågripelsen visste at han var sammen med en annen av de etterlyste.

— Men vi antok at han ikke var alene, sier Arnesen.

- Vi hadde ikke full oversikt over hvem den etterlyste var sammen med. Men vi visste at det var to personer i bilen som ble stoppet søndag formiddag, sier han.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk, ifølge politiet.

— Én person ble pågrepet i bilen, og to andre i blokken. Pågripelsen skjedde relativt raskt. De overga seg til politiet helt uten dramatikk, sier Arnesen, som opplyser at området verken ble sperret av eller evakuert.

Politiet gjorde ingen beslag i forbindelse med pågripelsen i Kragerø eller Arendal.

Siktet for overtredelse av våpenloven

De to etterlyste ble i går kveld brakt til Oslo der de ble satt i politiarresten.— Jeg kan ikke uttale meg om på hvilken måte de knyttes til skytingen. De er siktet for overtredelse av våpenloven, sier Trond Vennatrø, leder for etterforskningsavsnittet ved Manglerud politistasjon, til fvn.no.

De to skal antakelig avhøres i løpet av dagen, og fremsettes for varetektsfengsling i morgen.

Fra før av er fire andre varetektsfengslet etter skytingen.

— Det gjenstår å se om det blir flere pågripelser, sier Vennatrø.

Begge de siste pågrepne er fra Oslo og er i 20-årene.

Den tredje personen som ble pågrepet i Kragerø, er dimittert. Det samme er de tre som rett før klokken 16 søndag ble brakt inn til Arendal politistasjon etter at politiet hadde gjennomsøkt et bolighus øst for Arendal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rett før klokken 16 ble tre personer brakt inn til Arendal politistasjon. Her blir en av de tre tatt inn på stasjonen. Foto: Morten Boswarva

Vidar Arnesen forteller at de tre bodde i huset.

— Grunnen til at de ble pågrepet var opplysninger vi hadde om at den vi lette etter kunne være der, sier Arnesen.

Alt tilgjengelig mannskap kalt ut

Opptakten til politiaksjonen var at en politipatrulje fra Holt stoppet en bil for kontroll på E 18 mellom Fiane og Songedumpa ved 10-tiden søndag formiddag, etter at politiet hadde fått tips om uforsvarlig kjøring. Patruljen kontrollerte sjåførens identifikasjonspapirer.

— Så ble de gjort kjent med at føreren var etterlyst fra Oslo politidistrikt. Da han ble gjort kjent med det, stakk han fra patruljen. Det utløste en forfølgelse, eller det ble egentlig ingen forfølgelse siden han aldri ble observert igjen. Han stakk av, sier Arnesen, som på dette tidspunktet ble koblet inn i saken som innsatsleder.

— Alle mannskaper i Arendal, Grimstad og Kristiansand ble orientert om forholdet, sier Arnesen.

- Hvor mange deltok i aksjonen?

— Det vi hadde av mannskaper fra Risør, Arendal og Kristiansand, og senere Grimstad. Det var litt varierende hvor mange som var med, svarer han.

Beredskapstroppen fra Oslo med

Politiet startet så et søk etter bilen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FRA OSLO: Politihelikopteret fra Oslo ble koblet inn i går ettermiddag. Foto: Ernest Boswarva

— Etter hvert fikk vi bistand fra politihelikopteret i Oslo og en enhet fra beredskapstroppen kom ned. Parallelt drev vi søk etter bilen, sier Arnesen.

Politiet fikk etter hvert tips om at bilen sto hensatt ved Songedumpa. Men ingen var i bilen. Politiet ransaket også et hus ved bilen, men også dette var tomt.

— Deretter kom vi etter etterretningen inn i Arendal igjen, og tre personer ble pågrepet i en enebolig øst for Arendal, sier han.

Deretter fortsatte aksjonen østover og førte til slutt til pågripelsene i Kragerø.

Fornøyd med publikum

Politiets innsatsleder forteller at verken publikum eller presse var til hinder for politiets arbeid søndag.

— Det forløp seg veldig greit. Ingen følte seg tråkket på av politiet. Det er klart at det alltid er skuelystne, men vi hadde ingen problemer med det, sier han.

Det er uklart hvor mange tips det kom fra privatpersoner søndag, men det var i alle fall ett tips som førte politiet til den hensatte bilen i Songedumpa. Likevel gikk ikke politiet ut med bilde av den etterlyste.

— Jeg sitter ikke på informasjon som sier at det var noe alternativ, sier Vidar Arnesen.