Cornelis Verkerk Foto: Sven Arthur Ljosland
NYE TIDER: Det blinker et blått lys for tradisjonsrike Lanternen når Eliasland snart flytter inn på Hamresanden. -Den må rives. Til gjengjeld kan vi få Skandinavias råeste temapark, sier Cornelis Verkerk. Foto: Sven Arthur Ljosland

KRISTIANSAND: — Målet er at det skal bli den råeste parken i Skandinavia, med alt det innebærer av ny teknologi, sier Verkerk.

Han står i spissen for konsortiet som nå starter forprosjektet som etter planen skal kulminere med en temapark på Hamresanden. Og ifølge Verkerk blir det en park for moderne barn.

— I dag vokser de opp med ipad og ikke bøker. Det må vi ta høyde for, og den nye parken vil bære preg av det, sier han.

For å være på den sikre siden har han fått med amerikanske Itec, som står bak utviklingen av en rekke fornøyelsesparker over hele verden, deriblant Walt Disney World i USA.

— De har den aller beste ekspertisen på området, og er rett og slett helprofesjonelle, sier Verkerk.

Tre år

I beste fall tror han at parken kan være i drift i løpet av tre år.

— Da er jeg veldig optimistisk. Dersom forprosjektet går greit og alle godkjenninger kommer på plass, ser jeg ikke bort ifra at vi kan komme i gang med byggingen i løpet av neste høst, men det kan fort ta to år også, sier han.

PLANENE KLARE: Fra venstre Cornelis Verkerk, daglig leder i BRG Eiendom, Daniel Reme og opphavsmann og produsent Sigurd Slåttebrekk i Animando. Foto: Sven Arthur Ljosland

Hvor mye parken vil koste, vet verken han eller hans medsammensvorne foreløpig.— Men vi snakker om et tresifret millionbeløp, det blir tross alt en fullverdig temapark, sier daglig leder David Reme hos samarbeidspartner BRG Eiendom.

Spektakulært

Både han og Verkerk sier det fortsatt er for tidlig å være konkret med tanke på hvilke attraksjoner parken skal tilby, men at det blir spektakulære kveldsshow, gode muligheter for innendørs aktiviteter i tilfelle dårlig vær – og naturligvis mye vann.

— Og så blir det viktig å gjenskape Elias-miljøet, sier Verkerk.

Han ser ikke på den nye parken som noen trussel mot de andre attraksjonene i Kristiansand og omegn. Tvert imot tror han hele næringen vil få et løft med nyvinningen på Hamresanden, og drar sammenlikninger til temaparkenes hovedstad; Orlando i USA.

— Hver gang de bygger en ny attraksjon, står de sterkere. Slik tror jeg også det kan bli her, vi vil få glede av hverandre heller enn at vi blir konkurrenter. Det er snakk om å få kundene til å bli en dag eller to lenger, i stedet for at de besøker bare Dyreparken og reiser videre til Bø eller Legoland, sier Verkerk.

Stort potensial

Selv om det kan bli aktiviteter i forbindelse med for eksempel jul og høstferier, blir Eliasland først og fremst en park for sommerhalvåret. Og markedet er visstnok stort.

— Vi har 30.000 gjestedøgn om sommeren her allerede, og med den posisjonen Elias har hos norske barn, er potensialet stort, sier Verkerk.

Ifølge en av de to opphavsmennene til Elias-konseptet, Sigurd Slåttebrekk, har parken alle muligheter til å bli en hit blant i den yngre garde.— Elias er solgt til over 100 land, og vist på tv i minst 70. Han har en veldig sterk posisjon i Norden, sier Slåttebrekk, produsent og daglig leder i Animando.

Nyvalgt president i Redningsselskapet, Nicolai Jarlsby, sier at de bruker Elias aktivt i sitt forebyggende arbeid.

— Her får vi en parallell plattform med dette arbeidet. Jeg gleder meg stort til denne parken, og ikke minst er det gøy at den kommer i Kristiansand, sier Jarlsby.

Fra Tregde til Hamresanden

Da daglig leder Sven Arne Thuestad fikk en idé om å lage en attraksjon ved Tregde Feriesenter, forsto han at konseptet kunne være liv laga – et annet sted.

— Han hadde en tanke om å gjøre noe med redningsskøyta, men hadde ikke arealet som måtte til. Så ble han rådet av Innoventus til å kontakte oss på Hamresanden, sier Cornelis Verkerk.

Som sagt, så gjort, og nå står trekløveret Thuestad, Verkerk og David Reme i BRG Eiendom i spissen for Eliasland.

— Vi tente på ideen, for Hamresanden passer jo som hånd i hanske til konseptet. Og med så mange sterke aktører om bord, har jeg stor tro på at vi skal lykkes, sier Verkerk.