KRISTIANSAND: — Det er ikke helt «god tone» å drive politikk her på Agder, spesielt ikke for kvinner, sier Randi Øverland (61). Hun er medlem av styret i Kristiansand Ap, og har tre ganger vært statssekretær.

Da hun kom til Sørlandet i 1975 og sto på stand for Ap, fikk Øverland kommentarer som "at du tør si at du er politiker!"

— Og jeg fikk enorm kritikk fra mine egne og fra andre for at jeg var for mye i avisen da jeg var partileder på 1980-tallet. Da skjønte jeg at politikk ikke er god tone her. Det fantes ikke noe politisk miljø på Sørlandet, og ingen politisk debatt. Jeg stusset over at ingen av fylkesmennene var tidligere politikere på Agder, slik de var andre steder, sier Øverland.

Manglende respekt

Hun mener det ikke vises respekt for dem som vier livet sitt til politikken.

— En hører aldri skryt av noen politiker; bare kritikk. Det at de bruker tiden sin på samfunnet blir ikke en gang satt pris på. Og hvis det ikke gis kreditt for det de gjør, går rekrutteringen ned, en får ikke tak på de beste, og mange detter av underveis. Det er rett og slett ikke stas å drive med politikk på Sørlandet, sier Øverland.

— Ikke mange vil være politikere. Ved valget i 2011 måtte Høyre nesten true noen til å ta førsteplassen i Kristiansand, sier hun, og mener det ikke er stort bedre enn på 1970-tallet.

— Nå er vi inne i en tid der alt skal være så greit; med konsensus. Da får vi middelmådige løsninger. Det har ikke bedret seg stort. Politikk er fortsatt et stebarn, sier Øverland.

— Politikk er å ville endre, og det er kolossal motvilje mot endring. Spesielt på likestilling. Motstanderne håper vel at det går over, men det gjør det jo ikke. Politikk er avgjørende viktig, og min bekymring går på at vi ikke får de beste til å delta, sier Øverland.