LILLESAND: — For oss er hensynet til barna det viktigste. De har bodd 11 år på et asylmottak og det er jo helt forferdelig, sier gruppeleder i Frp, Arne Gulbrandsen.

Frp har sammen med SV, Venstre, KrF og Senterpartiet skrevet under på en protest som skal sendes til statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen. I brevet ber de om at sentrale myndigheter sørger for at familien Tunc kan bli boende i Lillesand.

— Jeg tviler på at protesten vil påvirke beslutningen som er gjort, men mener det er forsøket verdt, sier Gulbrandsen.

- Urimelig at barna rammes

Familien Tunc kom til Norge for 11 år siden. I 2003 fikk de endelig avslag på asylsøknaden. De hevder selv at de er statsløse kurdere fra Libanon, mens myndighetene mener de kommer fra Tyrkia.

Gruppeleder Leif Vagle (t.h.) i Arbeiderpartiet har gjort det klart at han ikke kommer til å skrive under. Her sammen med Cecilie Knibe Hanssen (Ap). Foto: Erlend Olsbu

— Selv om det skulle være slik at foreldrene ikke snakket helt sant, så er det helt urimelig at barna blir rammet. Å prioritere barnas beste er helt i tråd med Frps partiprogram, så for oss var ikke dette noen vanskelig avgjørelse, sier Gulbrandsen.Familien består av mor og fem barn. Barnas far ble i 2010 dømt til sju måneders ubetinget fengsel. Da dommen var ferdigsonet i 2011 ble han tvangsreturnert til Istanbul i Tyrkia.

Ikke støtte fra Ap og H

Gruppeleder i Høyre, Ragnar Langfeldt, er klar på at han ikke kommer til å skrive under på brevet.

— Mitt prinsipielle synspunkt er at dette ikke er en politisk sak. Jeg kommer derfor ikke til å skrive under, sier Langfeldt.

De fem partiene som har underskrevet brevet har bedt bystyret om å ta stilling til saken. Den vil derfor bli diskutert under bystyremøtet onsdag ettermiddag.

Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Leif Vagle, har også gjort det klart at han ikke kommer til å skrive under.

— Vi mener det blir feil å gå inn i en enkeltsak. Arbeiderpartiet er opptatt av rettferdighet i asylsøker og vil på generelt grunnlag jobbe for at oppholdet på asylmottak blir kortest mulig. Vi vil også jobbe for en reduksjon av antallet ganger det er mulig å anke et avslag, sier Vagle.

- Foreldrenes ansvar

Vagles partikollega, justisminister Grete Faremo, skrev tidligere denne uka en kronikk hvor hun redegjorde for myndighetenes standpunkt i slike saker.

"Det er ikke norske myndigheter eller treg saksbehandling som har plassert dem i den situasjonen. Det er foreldrene", skrev Faremo.

Hun viste til at personer som har fått avslag på asylsøknaden er forpliktet til å reise fra landet. At barna blir boende på mottak i årevis er dermed foreldrenes skyld og ikke myndighetenes, fastslår Faremo.

— Jeg synes det var en god kronikk, sier Vagle.