RÅKJØRER: Den halvannet år gamle E 39-traseen ved Fardal i Lindesnes preges bilister med langt større fart enn grensen på 80 km/t. Foto: Hanne Christine Borø

LINDESNES: Utrykningspolitiet gjennomførte en laserkontroll på E 39 ved Fardal søndag kveld.

Kun menn

Mellom 16.00 og 20.00 ble totalt tolv førerkort beslaglagt, mens to fikk forenklede forelegg for fartsovertredelse.

— Ti av de tolv er rogalendinger og alle er menn. De varierer i alder. Den yngste var 22 år gammel, men mange var mellom 40 og 50 år. Jeg registrerte at det var en del av dem som hadde store, flotte biler, forteller politiførstebetjent Sigbjørn Rygg. Han erstatter UP-sjefen, Øystein Krogstad, som er på ferie.

Store biler og dårlig tid

Beslagene føyer seg dermed inn i rekken av de «nye» råkjørerene. UP har tidligere fortalt at det gjerne er folk med mye penger, som har tilgang på kraftigere motorer.

Alle sjåførene som ble tatt søndag kjørte vestover.

— Jeg skjønner ikke hvorfor de har så innmari dårlig tid med å komme seg vekk når været er så fint her i sør, legger han til.

Kontrollen ble utført på strekningen med krabbefelt ved for Vigeland. Siden den ble åpnet ifjor er det blitt et sted mange kjører alt for fort på; til tross for fartsgrensen på 80 km/t har politiet tidligere registrert en motorsyklist i 200 km/t.

Prioriteres av UP

Søndag var høyeste hastighet hele 155 km/t. Resten av dem som fikk førerkortet beslaglagt hadde en fart på mellom 116 km/t og 139 km/t.

— De viser jo med dette at de ikke har respekt for reglene som gjelder og at de er villige til å sette både seg selv og andre i fare, sier Rygg.

UP kommer til å prioritere kontroller på denne strekningen. Beboere i nærheten har klagd inn råkjørere her tidligere, og kontrollene som har blitt gjennomført har bekreftet aktiviteten.

På strekningen med tre kjørefelt er det mange som trykker hardt på gasspedalen for å komme seg forbi trailere eller kø, ifølge UP.