FROLAND: — Etter den tragiske hendelsen i Froland vil vi nå sette oss ned og vurdere om vi skal direktekoble brannvarslerne ved alle stasjonene i Østre Agder Brannvesen, sier Hans Henrik Bakke, konstituert brannsjef i Østre Agder Brannvesen, et av de tre branndistriktene i Agder.

Per i dag er kun Arendal brannstasjon tilknyttet en alarmsentral, mens de seks stasjonene i Vegårshei, Gjerstad, Åmli, Moland, Froland og Tvedestrand har alarmer som ikke er direktekoblet.

Syv kommuner er med i Kristiansandsregionen brann og redning IKS med stasjoner på Birkeland, Vennesla, Hægeland, Finsland, Søgne, Lillesand og Kristiansand. Her er kun brannstasjonen i Kristiansand tilknyttet alarmsentralen.

Av de 16 brannstasjonene under Brannvesenet Sør IKS vest i Vest-Agder, er kun brannstasjonen i Mandal knyttet direkte til 110-sentralen.

— Var overdimensjonert

— Per i dag har ingen ubemannede stasjoner krav på seg om å være tilknyttet en alarmsentral. Etter brannen i Froland tror jeg vi må ta diskusjonen, sier Bakke.

For én måned siden hadde brannvesenet i Østre Agder og kommunen en vernerunde ved brannstasjonen i Froland. Da var det lite som tydet på brannfare.

— Vi gikk grundig gjennom bygget. Alt så greit ut. Brannsikkerheten var faktisk overdimensjonert i forhold til antall brannslanger, brannslokningsapparat og utstyr, forteller Arne Kristen Bentsen, i Østre-ledelsen.

— På vernerunden ble en diskusjon på om det i fremtiden var aktuelt å være tilknyttet en alarmsentral, sier Bentsen.

Helt uten brannvarslere

Kristiansand-brannsjef, Jan Røilid, sier det finnes brannstasjoner uten brannvarslere i hans distrikt.

— Jeg husker ikke på stående fot hvilke stasjoner som ikke har brannvarslere, men jeg kan bekrefte at ikke alle har det. Kristiansand er den eneste som er direktekoblet, sier Røilid.

- Er ikke det uansvarlig?

— Det er for så vidt innenfor aksepten. Dersom en brann først starter, vil det ikke utgjøre noen forskjell med brannvarsler eller at den er viderekoblet, sier brannsjefen. - Er det ikke store verdier å redde ved stasjonene, som en alarm vil øke mulighetene for?

— Det finnes mange bygg med langt større verdier som ikke har verken brannvarsler eller er direktekoblet. Blant annet mange lagerbygg, sier Røilid.

- Vil dere vurdere direktekoblete brannvarslere i fremtiden?

— Nei, svarer Jan Røilid.

Sikrer stasjoner vest i Agder

Brannsjef Jon Inge Aasen i vest i fylket sier at alle stasjonene skal tilknyttes alarmsentralen i løpet av kort tid.

— Etter ferien skal brannstasjonene i Marnardal, Byremo, Eiken, Kvinesdal og Åseral direktekobles til 110-sentralen. Vi har planer om at alle stasjonene våre skal bli koblet til den samme sentralen. Dette er et ledd i en oppgradering av stasjonene, og har ikke noe å gjøre med brannen i Froland, understreker Aasen.