KRISTIANSAND: — Med en til to pasienter utskrivningsklare per dag, vil vi få plassproblemer etter hvert, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

Enhetsleder Lisbeth Bergstøl ved Enhet for bolig- og tjenestetildeling (Ebt) i Kristiansand kommune sier det vanligvis kommer rundt 50 pasienter i uka fra sykehuset til kommunen. Normalt skrives ikke pasienter ut i helgene. Med andre ord vil det dreie seg om opptil 10 pasienter om dagen.

Bergstøl har søkt om å få dispensasjon fra Unio på ansatte som kan ta i mot de elektroniske meldingene som sykehuset sender når en pasient er ferdig behandlet og klar for utskrivning. Søknaden er avslått.

— Det betyr at vi ikke vet hvor mange som ligger i kø, sier Bergstøl.

På grunn av samhandlingsreformen vil sykehuset fakturere Kristiansand kommune med 4000 kroner døgnet per pasient som ikke blir tatt i mot. Det er prisen for ikke å ta i mot utskrivningsklare pasienter.

— Vi risikerer å få korridorpasienter og plassproblemer. Dette vil vi holde nøye oppsikt med og følge med dag for dag. De nærmeste tre-fire dagene skal vi klare, sier Engstrand med den forutsetning at det blir et par pasienter i døgnet.

Bergstøl tror imidlertid det blir flere, ettersom Ebt normalt tar i mot omtrent 200 pasienter i måneden fra sykehuset, altså 50 i uka. Presis oversikt har hun ikke, siden saksbehandleren er i streik.

Både Bergstøl og Engstrand er helt klare på at liv eller helse ikke er i fare slik situasjonen så ut per torsdag ettermiddag.