AGDER: — Sjøfuglene er særlig utsatt denne tiden. Ærfugl og grågås har akkurat klekket, mens måker og makrellterner vil klekke i løpet av noen uker, sier Carl Erik Kilander i Statens naturoppsyn (SNO) i Kristiansand.

- Unger og egg kan dø

Fra 15. april til 15. juli er det ferdselsforbud i sjøfuglreservatene på Agderkysten. Det vil si at du ikke kan gå i land i disse områdene, og du må holde deg 50 meter fra land med båten i denne perioden.

Skiltet på toppen viser at øyadette er et sjøfuglreservat. Foto: Carl Erik Kilander.

Grunnen til forbudet er at mennesker kan skade fuglelivet i hekkesesongen. Mennesker som oppholder seg nærme hekkende sjøfugl vil få de voksne fuglene til å forlate reiret.— Spesielt i perioder med stekende sol eller kjølige kveldstemperaturer vil unger og egg kunne stryke med. Kyllingfostre og nyklekte unger har ikke samme evne til temperaturregulering som de voksne fuglene og trenger derfor skjerming eller varmebeskyttelse fra disse, forklarer Kilander.

- Vis hensyn

Nå får også grågåsa og ærfuglen ungene på vann.

— Uvettig båtkjøring kan splitte ungekullene, og da er svartbaken (stor måke, journ. anm.) snar med å ta ungene, forklarer Kilander som oppfordrer til å holde avstand og lav fart i nærheten av hekkeområdene

I starten på den varme pinsehelgen vil SNO oppfordre båtfolket til å vise hensyn til de hekkende fuglene.

— Dette blir nok den første store utfartshelgen til sjøs, og vi vil oppfordre folk til å huske på ferdselsforbudet, sier Carl Erik Kilander.

Kan få bot

Du kan nemlig bli politianmeldt dersom du med vitende vilje går i land i et sjøfuglreservat, og den normale bøtesatsen ligger på mellom 3000 og 4000 kroner.

Det er 32 sjøfuglreservater i Vest- Agder og 28 i Aust- Agder, og omtrent halvparten av sjøfuglbestanden hekker i disse områdene. Reservatene er avmerket på båtkart og skal også være merket med skilt.

— Det er bare de som driver oppsyn med sjøfugl eller som har sau eller geiter på disse områdene som kan gå i land i denne perioden, opplyser Kilander.

- Husk båndtvang

Han oppfordrer folk til uansett å vise hensyn til fugl i reir når man ferdes i skjærgården.

Det er sjelden at vi ser at folk går i land i sjøfuglreservater- Man skal uansett vise hensyn og holde seg på avstand. Jeg vil oppfordre folk til å ha hundene i bånd, sier Carl Erik Kilander og minner om at det er generell båndtvang mellom 1. april og 20. august.

De neste ukene vil Statens naturoppsyn (SNO) holde oppsyn med reservatene og skjærgårdstjenesten vil også holde et øye med områdene.

— Det er sjelden at vi ser at folk går i land i sjøfuglreservater, men det er viktig å minne om reglene, sier Carl Erik Kilander.