Alle dunkene rundt stranda er stappfulle av søppel. Foto: Vegard Nekstad

KRISTIANSAND: — All søpla og gamle matrester er et godt agn for rottene, så det er viktig at det skjer noe snart, for det er ikke noen god situasjon vi er i akkurat nå, sier distriktsjef Tor Ole Dalen ved Pelias Norsk skadedyrskontroll Sørlandet.

Søpla flyter

Mens kommunens renovasjonsarbeidere er i streik flyter søpla i store deler av Kristiansand sentrum. Til forargelse for forbipasserende og byens innbyggere, men til desto større glede for rottene.

— Hvis hensyn

— Vi har generelt et problem med rotter i år. De kommer der det er mat. Derfor er det viktig at folk bryr seg om hverandre og viser hensyn med tanke på hva de hiver fra seg, sier byingeniør Terje Lilletveit til Fædrelandsvennen.

Så langt har ikke kommunen registrert noe ekstraordinært rotteproblem i forbindelse med streiken.

— Det største problemet er egentlig fugler akkurat nå. De drar gjerne søppla ut igjen, sier Lilletveit.

Tiltrekker seg rotter

Noe som er problematisk. For søppel som blir dratt ut av fugler, er ofte ensbetydende med matrester på bakken. Noe som nærmest er en skriftlig invitasjon for rotter å regne.

Dalen mener det kan bli kritisk dersom matrestene blir liggende å råtne over en lengre periode.

— Kritisk hvis det blir liggende

— Det er kritisk hvis det er varmt og matrester blir liggende å råtne, sier Dalen.

Det vil fort resultere i enda flere rotter, der det finnes rotter fra før av. Dalen understreker likevel at streiken ikke har vært så lenge at det er blitt et rotteproblem. Han ser likevel helst at streiken blir av kortvarig karakter.

- Hvor lang tid skal det gå før det blir problematisk?

— Det er umulig å svare på. Noen plasser kan det være problematisk med en uke ekstra uten søppeltømming. Det finnes deler av byen hvor det er for lite hyppig tømming av søppel allerede i dag, konstaterer Dalen.

Han trekker fram Vågsbygd, Tinnheia og Kristiansand sentrum som plasser i kommunen som har hatt problemer med rotter. Skal man unngå en rottefest i byen i løpet av de neste dagene og ukene er det bare én ting å gjøre, ifølge Dalen.

— Det er viktig å holde søpla under kontroll, oppfordrer han.