KRISTIANSAND: — Tilbudet de kom med var så dårlig at de like godt kunne stått her og spyttet meg i trynet, sier Wenche Olaisen, som er tillitsvalgt i sikkerhetsselskapet G4S i Kristiansand.

Søndag kveld legger hun siste hånd på streikeforberedelsene. Mandag vil hun stå opp klokka fire for å levere ut de gule streikevestene til kollegaer i hele byen.

— Alle vektere må nå stå sammen. Det spiller ikke noen rolle hvilken logo vi går med til daglig, vi er alle vektere, understreker hun.

240 av 300

Partene i vekterstreiken var søndag kveld i møte hos Riksmekleren, men Olaisen har liten tro på løsning. I dag har vekterne i snitt 85 prosent av en industriarbeiderlønn, og målet er å komme opp i 95 prosent.

— Vi blir satt pris på av kundene. Tilbudet om en krone i lønnsøke kunne de latt være å gi, mener Olaisen, som har 26 kroner som mål.

Hvis ikke partene kommer fram til en løsning på konflikten søndag kveld, vil ytterligere 1.200 vektere bli tatt ut i streik mandag. Fra og med onsdag vil nye 439 vektere streike.

— 240 av våre rundt 300 medlemmer i Agder går ut i streik og det vil merkes fra mandag. Disse jobber på bedrifter, kjøpesentre og med pengetransport, sier distriktssekretær i Arbeidsmannsforbundet for Rogaland og Agderfylkene, Ole Jarl Madland.

Vakthold og pengetransport

Mens vekterne på Kjevik lufthavn fortsetter å jobbe, vil blant annet Sandens, IKEA og Dyreparken merke at det mangler vektere. Porter vil ikke bli åpnet som vanlig, det blir mindre vakthold på kjøpesentre og pengetransporter utført av vektere stopper.

— Vektere håndterer og leverer penger for bankene. Konsekvensene av en langvarig streik er at kontantbeholdningen vil tappes, sier Trond Bæck, som er banksjef privatmarked i Sparebaken Pluss.

Da det kom signaler om streik fylte de fleste bankene opp kontaktbeholdningen, men Bæck oppforderer ikke folk til å tømme minibankene. Han mener det er mer fornuftig å betale med kort, og eventuelt ta ut kontanter på denne måten.

Mer alvorlig før

— Det hadde vært mer alvorlig før. Det er ikke helt pengeløst nå heller, men mye kan fungere pengeløst, kommenterer banksjefen.

Heller ikke senterleder: Svein Olav Birkeland ved Sandens er foreløpig bekymret for en storstreik. Med mindre vakthold har butikkene fått beskjed om å passe bedre på selv.

— Noen av våre fagorganiserte vektere er tatt ut i streik. Vi bruker da annet personell til å opprettholde rutiner rundt åpning, stengning, vakthold og alarmberedskap, forteller Birkeland.

Dyrepark og danskebåt

Også i Dyreparken blir løsningen å bruke annet personell til vakthold om natten. Juni er en travel måned for dem, og administrerende direktør Per Arnstein Aamot synes derfor det er dumt med ekstra belastning.

— Vekterne går vaktrunder når parken ikke er bemannet. De går runder hele natten og sjekker for eksempel at alarmen er på og lysene av, forklarer han.

Tre vektere på Colourlines danskebåt er også tatt ut i streik, men dette påvirker ikke avgangen.