KRISTIANSAND: — Jeg håper inderlig vi får støtte til dette. Åmli har gjennomført det og der var det ikke bare Høyre som syntes dette var lurt, og det har vist seg at det virker, sier gruppeleder Hans Otto Lund i Kristiansand Høyre.

I morgen vil partiets fraksjon i Helse- og sosialstyret i fremme forslaget som ber administrasjonen om og snarest fremlegge en sak om aktivitetsplikt for sosialhjelp.

Lund håper på støtte fra Kristelig folkeparti, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, og at de da vil få flertall.

— Jeg har enda ikke snakket med dem, men vil ha samtaler i løpet av dagen, kommenterer gruppelederen.

Rett og plikt

Det var Erna Solberg som startet debatten i påsken, og Lund forteller at hun fikk mange hyggelige tilbakemeldinger. Regjeringen tatt avstand fra Høyres forslag.

— Helse – og sosialloven åpner for dette, og det er tydelig at lovgiverne har sett mulighetene, fortsetter Lund.

I forslaget skriver han at kommunen har vide fullmakter for å stille krav til mottakere av sosialhjelp, og at det fremgår av Lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsetaten kan ”settes vilkår for tildeling av økonomisk stønad, herunder at mottakeren i stønadsperioden skal utføre passende arbeidsoppgaver i bostedskommunen”.

Høyre har programfestet at alle som mottar ytelser, og som ikke er medisinsk forhindret, skal ha rett og plikt til å være i aktivitet.

— Det er et gammelt ordtak som sier at ”lediggang er roten til alt vondt”. Jeg tror at dette er høyst gyldig i dag, avslutter Lund.