FARSUND: Politiet har foreløpig ikke funnet ut hvem som skal gjennomføre den risikable operasjonen med å hente opp den omkomne skipperen.

— Vi er avhengig av å kjøpe denne tjenesten, av noen som kan utføre den lovlig og sikkert. I dette tilfellet er det ikke så mange som har de ferdighetene og kompetansen som er nødvendig, sier stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad.

Dybden er utfordringen

Fartøyet skal ligge på mellom 85 og 90 meters dybde.

— Det er dybden som er den store utfordringen. Vi jobber nå med å utrede risikoen og kostnaden som er forbundet med et søk på denne dybden. Det må gjøres på en lovlig og sikker måte. Vi kan ikke risikere at liv går tapt for å hente opp den avdøde, sier Austad.

Han legger til at hensynet til de pårørende gjør at de ønsker å få hentet opp den omkomne så raskt som mulig.

— De pårørende har vår dypeste sympati og jeg forstår deres interesse for å få hentet ham opp. Vi gjør vårt beste for å få det til, men vi må som sagt jobbe ut fra at vi ikke kan risikere andre liv. Det kan dermed ta lang tid før vi skrider til verket, sier Austad.

Vurdere å hente hele vraket

Ifølge Austad er det så godt som umulig for dykkere å hente ut den omkomne.

— Det er to muligheter. Den ene er å ta opp hele fartøyet. Den andre er å hente opp den forulykkede. Det siste alternativet er risikofylt og krever bruk av såkalte metningsdykkere. Det vil si at det må tas i bruk trykkammer eller miniubåter. Det kan derfor være mer praktisk å hente opp hele båten, men jeg har ikke svaret på det nå. Vi utreder de forskjellige mulighetene, sier Austad.

Ifølge Austad er det mulig å foreta et observasjonsdykk ned til reketråleren.

— Men du kan ikke sende ned for å arbeide der.

Fortsetter etterforskning

Politiet har gjennomført flere avhør i forbindelse med etterforskningen av saken. Forliset skjedde etter at reketråleren gikk på et skjær og deretter tok inn vann.

— Vi jobber videre med denne saken i dag. I løpet av etterforskningen har vi ikke fått opplysninger om at andre årsaker til forliset enn dette, sier politibetjent Benth Kastberg ved Farsund lensmannskontor.

Bård Austad opplyser at politiet ikke har noen interesse av å heve vraket av hensyn til etterforskningen.

— Vi har ingen interesse av det, men det er mulig havarikommisjonen eller forsikringsselskapet har det. Vi har en løpende dialog med begge under planleggingen, sier Austad.