BIRKENES/VENNESLA: — Det er kjempegreit for meg, sier Clas Bjørge Bäckstrøm. Han og kona Eva flyttet fra Vennesla til gården Dale like før jul, og blir gjerne en del av hjemkommunen igjen.

— Det er en kjempeidé. Det er jo den veien vi vil, alle sammen, sier Annicka Synøve Dale, Hun er mor til Henriette (5), som begynner på skolen til høsten.

Jobbe skift

Hvis datteren må gå på skole i Birkenes, må Dale begynne å jobbe skift for at familien skal få hverdagskabalen til å gå opp med jobb, henting og bringing.

Hun ser ikke noen ulemper med å bli venndøl, og får støtte fra de andre foreldrene.— Dette er veldig flott for oss som har barn på Samkom, sier Siv Anita Simonsen, som har to barn i skolealder.

— For vår del er dette det beste som kan skje, sier Espen Vige, som har en gutt i første klasse på Samkom.

Skolestrid

Det er Kristelig Folkeparti i Birkenes som har foreslått å utrede muligheten for at bygdene Klepp, Dale og Steinsland kan overføres til Vennesla kommune. Bygdene har tilhørighet til Vennesla, men ligger langs kommunegrensen i Birkenes kommune.

Fordi Birkenes kommune må spare penger, har skolesjef Geir Svenningsen foreslått at administrasjonen skal slutte å kjøpe skoleplasser fra nabokommunene, slik kommunen har gjort i flere tiår.

Et slikt vedtak vil føre til at ni barn fra Samkom skole overføres til skoler i Birkenes, og at to barn som begynner på skolen til høsten må begynne i Birkenes og ikke på Samkom.

- Drastisk

Forslaget om å flytte både kommune- og fylkesgrenser for å løse skolesaken, forbauser foreldrene.

— Det føles litt som om man nå skal gi bort den der verkebyllen. La oss kvitte oss med dem og gi dem til Vennesla, sier Ellen Heggland, mor til to av barna. Hun er overrasket over at saken har tatt denne vendingen. Det samme er Nille Høyåsen fra Steinsland:

— Jeg liker meg godt i Birkenes, jeg, om de bare kan være snille med barna våre og la dem gå på den skolen de går på. For barna mine sin skyld, synes jeg de kan flytte grensene slik at vi blir en del av Vennesla. Men det er jo litt drastisk.