Fra Bygland til langt oppe i Valle gikk hundrevis av trær overende i stormen søndag. Foto: Johs. Bjørkeli
Bygland uvær 4.jpg Foto: Johs Bjørkeli

BYGLAND: Bygland var uten strøm i mer enn 15 timer søndag. Dette førte til at innbyggerne i kommunesenteret mistet både mobildekning og internett-tilgang i flere timer. Uakseptabelt og farlig, mener ordfører Leiv Rygg (Sp).

– Det holder ikke å si at det helst vil gå godt om ulykken er ute og du ikke får tak i redningsmannskaper fordi det ikke er mobildekning. Det gikk godt søndag, men det vet man aldri, sier Rygg.

Det har også skjedd tidligere i Bygland at når strømmen har vært borte noen timer, så faller også Telenors basestasjoner ut, ifølge ordføreren.

– Disse må ha altfor liten kapasitet hva gjelder reservestrøm, sier han og legger til at han vil ta opp saken med Fylkesmannens beredskapsavdeling.

Backupstrøm i to timer

– Sju basestasjoner i Setesdal «var av og på hele søndagen». Dette var basestasjonene Tveitemoen, Fånefjell, Åraksbø, Longerak, Jordalsbø, Ose og Hovatn, sier informasjonssjef Arild Meling i Telenor.

I tillegg falt en radiolinjestasjon ut.

– Vi er helt avhengig av strøm. Normalt går dette bra. Disse basestasjonene har en batteribackup på to timer, sier han.

– Det virker ikke mye?

– Post— og teletilsynet har bedt oss oppgradere batterikapasiteten til seks timer. Det vil hjelpe, sier Meling.

Meling sier «basestasjonene er like gode i Bygland som i Kvadraturen i Kristiansand». Strømtilførsel og beliggenhet er avgjørende for sikkerheten.

Utvidet kapasitet planlegges

– Det er ingen tvil om at det er for dårlig slik som forholdene er i dag, sier avdelingsleder Erik Thomassen i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB).

Thomassen mener at en generell økning av backuptiden fra to til seks timer vil bedre situasjonen.

– I tillegg har Post- og teletilsynet et prosjekt der det innen hver kommune skal være en basestasjon som har dekning i inntil tre døgn ved strømbrudd. Dette skal gjøres ved hjelp av aggregat.

DSB skal hjelpe tilsynet med å definere plasseringen av disse nye basestasjonene.

– Post- og teletilsynet har tatt dette veldig på alvor. Jeg er trygg på at dette vil bli bedre, men det vil ta noe tid, sier Thomassen.

Kriseteam

Ved 18-tiden søndag hadde ordføreren kalt inn kommunens kriseteam. Ved hjelp av satellitt-telefoner og sikringsradioer klarte etatene i teamet å kommunisere.

– Men den eneste kommunikasjonen vi hadde ut av Bygland var via to satellitt-telefoner, sier ordfører Rygg.

Etter å ha kommunisert med brannvesen, politi, skole- og omsorgsetaten, besluttet brannvesenet å patruljere veiene i bygda uten forbindelse til strømmen og telenettet var tilbake.

– Heldigvis gikk det bra denne gangen, sier han.

– Men jeg kunne ønske at Agder Energi gjorde mer for å rydde kraftgatene på de stedene de vet er mest utsatt for vind. Vi har hatt for mange strømbrudd, sier Byglands ordfører.

– Dette er noe vi arbeider kontinuerlig med, men vi har 20.000 kilometer linjer. Vi øker vårt linjeryddingsprogram hvert år, sier informasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi.