Dørkarmer og vinduskarmer er skjevt montert til veggen. Foto: Privat
Det er brukt feil lim og også tidvis for lite lim på tapeten. Foto: Privat
Det er brukt fugemasse til å fylle igjen hull i veggen, noe som er meget tidkrevende å fjerne. Foto: privat
Vegger og hjørner er satt feil sammen, som skaper sprekker. Foto: privat
Det er brukt fugemasse til å tette igjen hull ved listene, som for øvrig er satt skjevt på. Foto: privat
Barnehagebestyrer Hangeland ble overrasket over at noen kunne gjøre en slik jobb og bare dra sin vei. Foto: Sindre Hopland

KRISTIANSAND: – Alle vegger er skeive, tapeten drar seg i hjørnene eller er fulle av tapetbobler. Dette er en dårlig jobb, sier Mette Østhassel.

Hun er en av malerne som rydder opp i jobben det tyske firmaet Zimmerei Dwinger etterlot seg for et snaut år siden.

Firmaet vant anbudsrunden til Kristiansand kommune om jobben med å renovere barnehagen. Men etter bygget sto "ferdig", har ikke kommunen hørt noe særlig til dem.

Dørkarmer og vinduskarmer er skjevt montert til veggen. Foto: Privat

– Det er en enveislinje, jeg har ringt og sender e-post, men får få svar, sier prosjektleder Håvard Haraldstad i Kristiansand kommune.– Det har kommet noen få e-poster fra dem, der de krever mer penger etter at utbetalingene ble fryst, men ikke noe annet enn det, sier Haraldstad.

Kan rive av tapeten

Kommunen har hyret inn et nytt malerfirma for å rette opp alle feilene.

– Det er store feil i de fleste deler av bygget, sier Østhassel.

Hun forteller videre om enkle feil, der det er brukt feil lim eller for lite lim, slik at man enkelt kan rive av tapeten med hendene.

– Barna brukte lærertyggis på veggene, og når de tok tyggisen av, ble tapeten med, sier hun.

Ingen mistanke

– Det var ikke helt ferdig da vi flyttet inn for over ett år siden, men vi hadde ingen mistanke om at noe slikt kunne skje, sier barnehagebestyrer Inger Marie Hangeland.

Det er brukt feil lim og også tidvis for lite lim på tapeten. Foto: Privat

Renoveringskaoset har skapt mye ekstraarbeid for barnehagen.– I perioder har ikke barna kunnet være på sine faste avdelinger, og det krever mye omorganisering fra de ansatte side, sier bestyreren.

Selv om barnehagen nå står som en byggeplass, hadde Hangeland kun gode erfaringer med Zimmerei Dwingers ansatte.

– Vi hadde et tett samarbeid med entreprenørene, de var hyggelige og lette å forholde seg til, sier Hangeland.

God oppfølging

På tross av de store skadene, mener prosjektleder Haraldstad i kommunen at de har hatt god oppfølging av saken.

– Vi føler at oppfølgingen er så bra som den kunne vært. Mye av problemene og skadene lå i arbeid vi ikke kunne ha oppdaget før de dro, sier Haraldstad.

Han sier skadeomfanget ligger på mellom to og tre millioner kroner, der en av disse tre millionene allerede er utbetalt til Zimmerei Dwinger.

Barnehagebestyrer Hangeland ble overrasket over at noen kunne gjøre en slik jobb og bare dra sin vei. Foto: Sindre Hopland

– Når arbeidet er utført i barnehagen, vil vi forsøke å få tilbake de pengene som allerede er gitt til det tyske firmaet, sier han.Hvor mye dette vil koste Kristiansand kommune i kroner og øre, vet ikke Haraldstad, men sier dette er noe man må se på etter de nye entreprenørene er ferdige.

Nytt system

– Det er slike situasjoner man risikerer å få når man har et system som ikke er helt oppe og går ennå, sier Karl Robersen førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Han forklarer at det ligger nye utfordringer til at hele Europa i praksis er med på budrundene i Norge, slik EU-reglementet sier.

– Inntil man får et ordentlig regelverk på plass, tviler jeg på at dette er er den siste av slike situasjoner vi ser, sier Robertsen.

Fædrelandsvennen har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med Zimmerei Dwinger, uten å lyktes.