KRISTIANSAND: — Når folk blir syke er de opptatte av å få en god behandling, ikke hvor de får den behandlingen. Vi bør la fagfolkene avgjøre hva som er den beste lokaliseringen av sykehus, og som politikere bør vi holde oss langt unna lokaliseringsspørsmålet, sa Ingunn Foss (H) til Fædrelandsvennen.

Flere alternativer

Mandag møtte stortingsrepresentantene fra Agder (Sørlandsbenken) sykehusledelsen ved Sørlandet sykehus, samt representanter for ansatte og brukere. Det viktigste på agendaen var utviklingsplan 2030 som tar for seg hvilke utfordringer sykehuset står ovenfor de neste årene. Tre hovedalternativer til ny sykehusstruktur ble presentert:

• Videreutvikling av dagens struktur med tre somatiske sykehus

• Ett hovedsykehus med ett eller flere mindre sykehus

• Ett sykehus på enten eksisterende tomt, eller en ny tomt

I tillegg har det kommet forslag om å opprette et regionalt helseforetak, og forslag om å opprette et universitetssykehus. Disse forslagene skal nå utredes.

Strid skaper bekymring

Både representanter for brukerne og pasienter uttrykte bekymring for sykehusstriden mellom Kristiansand og Arendal i media. Mens pasientene føler at striden svekker tilliten til sykehuset, mener de ansatte at politikerne bør vite hva de snakker om før de uttaler seg i media.

Sørlandsbenken tar bekymringene på alvor.

— Vi må ta dette inn over oss, og det er viktig at vi snakker opp Sørlandet sykehus, sa Odd Omland (Ap).

Vil ha tre sykehus

Han er ikke enig i at politikerne skal holde seg unna lokaliseringsspørsmålet, og har selv størst tro på videreutvikling av de tre eksisterende sykehusene, med mer fokus på spesialisering.

Mandag møtte Sørlandsbenken ledelse, og representanter for ansatte og pasienter ved Sørlandet sykehus. Her ser vi odd Omland (Ap) og Åse Michalsen (Frp) Foto: Kjartan Bjelland

Leder av Sørlandsbenken, Åse Michaelsen mener at det er viktig at politikere er involverte i lokaliseringsspørsmålene, men mener at det er for tidlig å uttale seg om hvilket alternativ som er best.— Vi skal møte sykehuset igjen i mars eller april, og da vil jeg ha et bedre grunnlag for å uttale meg om lokalisering.

Michaelsen mener at en usaklig debatt i det offentlige rom kan gjøre pasientene usikre.

— Det er viktig at vi kommer tidlig inn i prosessen, og får mer kunnskap om hva som skjer.

I møtet uttalte Michaelsen at Sørlandsbenken vil jobbe for å spille hverandre gode, og at de vil gi tverrpolitiske tilbakemeldinger til sykehusledelsen.

Sykehusdirektøren positiv

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen mener at utviklingsplanen for sykehuset er det viktigste prosjektet på Sørlandet siden landsdelen fikk eget universitet.

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen hilser på Ingunn Foss (H). Foto: Kjartan Bjelland

— Sykehuset er den viktigste samfunnsinstitusjonen ved siden av utdanningsinstitusjonene. Nå skal vi diskutere sykehusets utvikling de neste 30–50 årene, og da er det viktig at politikerne er godt informerte. Til syvende og sist vil dette være en politisk beslutning, sa Olsen i etterkant av møtet.Han er positiv til at Sørlandsbenken ønsker å gi tverrpolitiske tilbakemeldinger.

— De har ikke uttrykt seg så tydelig før.