TVEDESTRAND: — Det er helt uholdbart at noen tar seg til rette og hugger ned kommunale trær som ikke er tilfeldig plantet. Det er derfor vi reagerer så tydelig, sier ordfører i Tvedestrand Jan Dukene.

Tirsdag bestemte formannskapet seg for å kreve 100.000 kroner av hotelleier Stein Matre fordi han fjernet et tre i forbindelse med en utbedring av Tvedestrand fjordhotell. Hotelleieren ønsket å sette opp en motorisert markise for sine gjester slik at de kan sitte ute selv om det regner.

Samme sted

— Jeg tror vi er helt i tråd med hva andre kommuner hadde gjort. Treet skal opp på samme sted, sier Dukene.

Ordfører Jan Dukene og rådmann Pål Frydenberg med en bit av det nedhuggede treet i formannskapet tirsdag. Foto: Marianne Drivdal, Tvedestrandsposten

Det var Tvedestrandsposten som først omtalte saken. Etter at den ulovlige trefellingen ble kjent, møttes kommunens ledelse og hotelleier Stein Matre mandag denne uken.— Jeg er innstilt på å akseptere kommunens avgjørelse. Når jeg har tatt meg til rette innser jeg at det må reageres. Jeg legger meg flat i denne saken. Kommunens kompetanse på dette området er større enn min, sier Matre.

Avgjørelse i 2014

Allerede i vinter skrev han et brev til kommunen hvor han beskrev planene om å fjerne det omstridte lindtreet som står inne på hotellets uteserveringsplass.

— Den første tiden var rådmannen på ferie i Thailand og jeg fikk ikke noen tilbakemelding. Omsider kom det et svar fra kommunen om at de kunne se på saken og komme med en avgjørelse i løpet av 2014, sier Matre.

Sørgelig

Da byggmesteren som jobbet med oppgraderingen av hotellet spurte om treet kunne fjernes, svarte Matre "ja".

— Vi var nødt til å fjerne treet for å installere en ny, elektrisk markise. Den har seks ukers leveringstid og det haster med å få den opp før utesesongen begynner for ordentlig. Nå er det arbeidet stilt i bero inntil videre. 17. mai forsvinner og jeg vet sannelig ikke om vi får opp denne markisen i løpet av året. Jeg synes hele greia er sørgelig, sier Matre.

- Angrer du på at du ga tillatelse til å fjerne treet?

— Nei. Jeg synes området er blitt åpnere og lysere.

Nytt forslag

- Men hvis det kommer et nytt, likt tre opp på plassen så er du vel ikke kommet noe videre?

— Jeg kommer til å forfatte et forslag til kommunen om hvordan jeg mener situasjonen kan løses på en best mulig måte. Jeg har ikke detaljene her og nå, men det kommer et forslag, sier hotelleieren.

Ordfører Dukene sier dialogen mellom kommunen og hotelleieren har vært god. Men et forslag til ny plassering vil han ikke akseptere.

— Treet skal opp på samme sted som tidligere. Sånn er det, sier Dukene.