— Dette er en seier for miljøet og en seier for SV, sier SVs stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Alf Holmelid.

Han hevder at planen sier klart nei til oljeboring i Skagerrak, til tross for denne formuleringen: "Regjeringen vil vurdere det framtidige behovet for ny kunnskap om petroleumsressursene og miljøet i Skagerrak. Det vil ikke bli igangsatt petroleumsvirksomhet i området før en slik vurdering er gjennomført."

Ingen verneplan

— Det er en forvaltningsplan, ikke en verneplan. Dermed kan vi ikke stenge for all fremtid. Så lenge denne regjeringen sitter, så blir det ikke oljeboring i Skagerrak, mener Holmelid.

Hans partifelle, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, la fredag frem forvaltningsplanen for Nordsjøen og Skagerrak. Også han sier at de som håper på oljeutvinning blir skuffet.

— Kan ikke formuleringen leses som et forbehold eller en utsettelse?

— Nei. Det åpnes ikke for oljevirksomhet i Skagerrak, men det gir en åpning for å hente inn mer kunnskap på et senere tidspunkt. Jeg frykter ikke kunnskap, sier Solhjell. Han peker på at Skagerrak er spesielt sårbart.

— Per nå er det ikke riktig å ha petroleumsvirksomhet i Skagerrak, sier han.

— Legger du ikke inn et forbehold nå også?

— OK. Jeg kan godt si det slik: Det er ikke riktig med petroleumsvirksomhet i Skagerrak.

Solhjell sier at det ikke er aktuelt med verken konsekvensutredning, leting eller boring nå.

— Så er det jo slik i politikken at alt kan komme opp igjen. Ingen vedtak står evig.

- Falsk seier

Stortingskandidat Hans Antonsen (V) mener Alf Holmelid og Bård Vegar Solhjell (SV) innkasserer en falsk miljøseier.

— Dette viser at det miljøproblemet de tar mest på alvor er samarbeidsklimaet innad i regjeringen, sier Hans Antonsen som er ordfører i Grimstad og Venstres førstekandidat i begge Agder-fylkene.

Antonsen mener at regjeringen fredag burde tatt til orde for varig vern av Skagerrak, og ikke åpnet for en fremtidig konsekvensutredning. Han sikter til et punkt i forvaltningsplanen for Nordsjøen og Skagerrak som lyder "Regjeringen vivurdere det framtidige behovet for ny kunnskap om petroleumsressursene og miljøet i Skagerrak. Det vil ikke bli igangsatt petroleumsvirksomhet i området før en slik vurdering er gjennomført".

— Dette betyr at de ikke er blitt enige i regjeringen, og skyver problemet fremover i tid. Det er ikke imponerende, sier Antonsen, og legger til:

— De klarer ikke å manne seg opp til å ta et klart standpunkt.

Skuffete miljøvernere

Også WWF Norge er skuffet.

— I dag er Nordsjøen og Skagerrak et økologisk katastrofeområde. I stedet for å presentere den redningsplanen disse havområdene trenger, ser vi at regjeringen fortsatt gir oljenæringen nærmest frie tøyler. De oljefrie områdene i Skagerrak blir nå satt under press. Regjeringen har valgt å se bort fra klare faglige råd om å opprette oljefrie soner langs kysten, og om å innføre borestopp i gytefeltene til den viktige fiskearten tobis. Denne planen beskytter ikke Nordsjøen og Skagerrak mot konsekvensene av oljevirksomhet, hevder fagsjef Arild Skedsmo i WWF i en pressemelding.