KRISTIANSAND: — Du er leder for Gatejuristen i Kristiansand. Hva jobber dere for?

– Vi er et rettshjelptiltak som tilbyr gratis juridisk hjelp til personer med rusproblemer. Formålet vårt er å bedre rettssikkerheten for disse menneskene. Vi har blant annet oppsøkende saksmottak, hvor vi besøker mulige klienter der de bor. Da treffer vi de som av ulike grunner ikke er i stand til å komme til kontoret vårt i Tordenskjoldsgate. Vi ønsker å nå alle.

Kom seint til Kristiansand

— Hvor lenge har dere eksistert?

– På landsbasis har Gatejuristen holdt på i 11 år, men i Kristiansand ble tiltaket etablert september 2011. — Har dere sett resultater?

– Det vi absolutt har merket, er at det er et behov for oss. I 2012 hadde vi 94 saker fordelt på 68 klienter, og til nå i år har vi hatt 35 saker. Klientene er ofte veldig takknemmelige for tilbudet.

Alle typer saker

— Hva slags saker behandler dere?

– Det kommer inn alle typer saker. Alt fra klagesaker til NAV og andre offentlige instanser, gjeld- og familierettssaker og saker vedrørende helse- og sosialrett.

— Dere tilbyr gratis rettshjelp. Hvordan går det, rent økonomisk?

– Vi får fast støtte fra Justisdepartementet og i år har i tillegg Kristiansand kommune støttet oss økonomisk, men vi vet aldri hvor mye vi får fra år til år. Det blir litt "fra hånd til munn" når man jobber i en slik organisasjon. Vi skal forresten arrangere et etikk-kurs for advokater og jurister i juni, og her vil inntektene gå til videre drift av kontoret.

Mange frivillige

— Du har også flere frivillige som er med og hjelper?

– Ja, og det hadde aldri gått uten dem. Nå har Gatejuristen 10 advokater og jurister som bruker fritiden sin på å hjelpe klientene våre. De behandler saker, og er med når vi har oppsøkende saksmottak annenhver uke.

— Hvorfor valgte du en slik jobb?

– Det å se at en kan være med å hjelpe, er veldig givende. Samtidig er ingen dager like, og jeg får jobbe med mennesker, noe jeg alltid har trivdes godt med.