SONGDALEN: – Det har vært en slitsom og knallhard kamp. Jeg er så glad at den endelig er over, sier Anne Hilde Lomeland fra Songdalen.

Hun er mor til Ragnhild Lomeland (22), lærling i barne— og ungdomsarbeiderfaget hos Tomtebo barnehage i Søgne. I januar 2012 sto Ragnhild fram i Fædrelandsvennen med sin historie om skolemarerittet som ble til en drøm hos Nav. Men ett år senere, i januar 2013, utviklet også Nav-drømmen seg til et mareritt. Hun sto i fare for å bli en av de mange ungdomsledige i Agder.

– Jeg fikk brev fra Nav Songdalen om at kvalifiseringsprogrammet som betalte min lærlinglønn var ferdig. Det var ikke mer å hente hos dem, men de ville be Søgne kommune betale lønna mi. Jeg forstod det som det var i orden, sier Ragnhild.

Men på lønningsdagen i mars kom det ikke penger fra verken Nav eller Søgne kommune. Ragnhild fikk så beskjed om at Søgne kommune ikke hadde penger til å lønne henne.

For frisk

Med bare åtte måneder igjen av læretiden så det ut som om hun måtte stoppe utdanningen. Mor Anne Hilde så hva dette gjorde med datteren, som har slitt med dyskalkuli (nedsatt forståelse for tallregning) og sosial angst.

– Jeg ble helt sjokkert og fortvilet over hvordan dette kunne skje. Vi visste at kvalifiseringsprogrammet ikke varte evig, men å be min datter stoppe åtte måneder før utdannelsen var i boks er helt horribelt. Begrunnelsen fra Nav var at ting gikk så bra og at hun var for frisk til å motta støtte, sier Anne Hilde.

– Det var jo takket være kvalifiseringsprogrammet at jeg hadde fått det så mye bedre. Jeg stortrives i barnehagen, og skjønner ikke hvorfor de ville ta det bort nå, sier Ragnhild.

Hun var helt på felgen og visste ikke hva hun skulle gjøre. Da bestemte Anne Hilde seg for å ta opp kampen mot Søgne kommune og Nav.

Ville fullføre gratis

Uka før påske ble Anne Hilde sittende i dagesvis med ei telefonliste med 15 navn. Hun snakket med folk i mange offentlige organer, men opplevde at hun ikke ble hørt.

– Jeg ønsket bare å fullføre utdannelsen. Jeg tilbød meg å jobbe gratis, men kontrakten ville bli ugyldig og fagbrevet ikke godkjent, sier Ragnhild oppgitt.

– Fredag før påske møtte jeg opp hos Søgne kommune personlig. Jeg følte ikke de tok meg på alvor. Da bestemte jeg meg for å gå til topps, sier Anne Hilde.

Gikk til ordfører

Hun gikk til ordfører Åse Severinsen (H) sitt kontor og la fram saken for henne.

– Først da følte jeg at jeg ble hørt. De forstod situasjonen, sier mor Anne Hilde.

Etter et møte mellom kommunen, Nav Songdalen og Opplæringsring Sør endte det med et spleiselag mellom kommune og Nav. Resten av Ragnhilds læretid er sikret.

– Meningsløst

– Nå er jeg veldig glad og lettet. Jeg vet jeg er sikret fagbrev som barne— og ungdomsarbeider. Men det er helt tåpelig at det skal være slik. Det snakkes om hvor viktig det er at ungdom tar utdannelse, men så nektet de meg plutselig å fullføre fagbrevet mitt. Jeg ville tatt kampen selv, men hadde aldri klart å kjempe mot den motstanden vi møtte. Derfor er jeg veldig takknemlig for at mamma gjorde det, sier Ragnhild, og kikker smilende bort på Anne Hilde.

Hun er også godt fornøyd med at datteren får fullføre utdannelsen, men synes det er horribelt at det måtte kjempes så hardt for å oppnå det.

– Det føles så meningsløst at ingen vil ta ansvar. Tenk på de ungdommene som ikke har noen til å kjempe for dem. Det er ikke rart mange faller igjennom, sier Anne Hilde.

– Prisverdig av mor

SKRYTER: Ordfører Åse Severinsen mener Anne Hilde Lomeland har gjort en kjempejobb for datteren. Foto: Reidar Kollstad

Ordfører Åse Severinsen er imponert over Anne Hilde Lomelands kamp for datteren.– Det må være flott for Ragnhild å ha ei mor som kjemper på denne måten, sier Åse Severinsen (H), ordfører i Søgne.

Hun mener saksbehandlerne i Søgne kommune har håndtert saken rett og holdt seg til regelverket.

– Som ordfører har man litt flere muligheter. Mange ganger er det beste å samle partene for å komme til en løsning, i stedet for å kun kikke på regelverket, sier Severinsen.

Etter at ordføreren ba saksbehandlerne kalle inn til møte med Nav Songdalen løste situasjonen seg.

– Utdanning er utrolig viktig. Det hadde vært forferdelig om jenta måtte avslutte så kort tid før hun fikk fagbrevet, sier hun.

Ordføreren forstår at ungdom noen ganger sliter i møte med det offentlige hjelpeapparatet.

– Mange unge kjenner ikke systemet og tar et nei for et nei, selv om det noen ganger finnes andre muligheter. De er avhengige av hjelp fra voksne i noen tilfeller. Mor Anne Hilde har gjort en kjempejobb, sier Severinsen.