BYKLE/HOVDEN: Fylkesmannen i Aust-Agder ber nå om et møte med Miljøverndepartementet sammen med Bykle kommune for å se om det er mulig å få åpnet den populære høyfjellsløypa fra Krossloskaret til Sloaros på Hovden.

— Vi er veldig glade for at vi får hjelp av Fylkesmannen til et møte med Miljøverndepartemente. Vi håper det fører til at vi får åpnet den flotte skiløypa i det krevende og vakre terrenget igjen, sier Bykles ordfører Jon Rolf Næss til Fædrelandsvennen.

Det var klage fra grunneierne i området som mente at løypekjøringen og skiløperne fra Krossloskaret inn til Sloaros var skadelig for villreinen.

— Til tross for at Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiane landskapsvernområde mener at løypene ikke er til skade for villreinen, besluttet altså Miljøverndepartementet likevel at løypa skulle stenges. Heller ikke Statens naturoppsyn mente at løypekjøringen skadet villreinen, sier Næss.

- Samfunnsmessig betydning

Tidligere er også den svært populære skiløypa rundt Auervasseggi stengt. Det samme er løypa til Galten. Dette har fått protestene til å runge blant hyttefolket på Hovden – og ikke gjort det lettere for Bykle kommune å få brukerne til å betale frivillig løypeavgift.

— Å få åpnet løypa til Sloarosvatnet er av stor samfunnsmessig betydning for Bykle kommune. Også for turistforeningen er det viktig med ei oppkjørt, merket og trygg løype, sier Næss.

— Men hensynet til villreinen da?

— Forskning viser at villreinen ikke lar seg skremme av motorisert ferdsel. Vi ser til og med at reinsdyrene bruker de harde løypene til å gå i. Dessuten bruker folk dette området i 1200 meters høyde over havet likevel. Problemet da er at de sprer seg utover i terrenget og forstyrrer reinsdyra på den måten. Det er mye bedre for dyra at folk kanaliseres til ei løype. I tillegg må vi huske på at dette også har et sikkerhetsmessig aspekt. Her er rasutsatte områder, været kan bli tøft. Da er det mye tryggere å ha ei løype å forholde seg til, sier ordføreren.

- Neddemming verre

— Det er ikke skiløypene som truer villreinen. Storsamfunnet som slår seg på brystet for å ha stoppet en 10 kilometer lang løypebit burde helle se på problemstillinger som neddemmingen av store beiteområder, jaktkvoter og sauebeiting, legger Næss til.

— Kan det være aktuelt å få gjenåpnet den i år?

— Jeg håper i alle fall at vi kan få møte med Miljøverndepartementet så raskt som råd. De har nok mye å gjøre nå, men jeg skal i alle fall rase avgårde til Oslo så fort sjansen byr seg. Dette må vi få ordnet opp i. Saksbehandlingen i dette tilfellet har vært i kjappeste laget, sier Jon Rolf Næss.