PS: Hele teksten under er en pressemelding fra Sørlandet sykehus.

Kreftleger ved Sørlandet sykehus har oppdaget at en type kreftmedisin også virker mot nervesmerter. Innovasjonsselskapet Inven2 har på vegne av Sørlandet sykehus inngått avtale med det globale farmasi-selskapet Merck KGaA. Hensikten er å teste og videreutvikle medikamentene slik at smertepasienter kan dra nytte av behandling med kreftmedisinen.

— Vi mener vi står overfor et nytt prinsipp for behandling av nervesmerter, sier Svein Mjåland, som leder Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus HF. Sammen med overlege Marte Cameron og overlege Christian Kersten står han bak oppdagelsen av kreftmedisinens nye virkning.

Blir smertefrie

Oppdagelsen ble gjort på en pasient som hadde store ischiassmerter som følge av at en kreftsvulst vokste inn i nervestrukturer i bekkenet. Smertene ble borte da pasienten fikk behandling med en spesiell type kreftmedisin kalt EGFR-hemmere. Pasienten forble smertefri selv om svulsten etter hvert fortsatte å vokse.

— Vi har opplevd at pasienter med smerter tilsvarende 9 på en skala til 10 blir smertefrie eller tilnærmet smertefrie etter få dagers behandling. Vi antar at kreftmedisinen blokkerer smertesignaler fra skadede nerver. Funnene våre bør raskest mulig testes ut i kontrollerte studier, sier Kersten.

Fem prosent har nervesmerter

Smerter forårsaket av nerveskade forekommer relativt hyppig, og medfører ofte betydelige plager for pasientene. Om lag fem prosent av den vestlige befolkning har kroniske nervesmerter.

— Behandling med vanlige smertemedisiner har dessverre dårlig effekt på nevropatiske smerter, som for eksempel ischias, helvetesild og nervesmerter etter cellegiftbehandling. Vi har observert smertestillende effekt hos totalt 17 pasienter med ulike nervesmerter. Videre forskning må avklare hvor mange av smertepasientene som kan ha nytte av behandlingen, hvor lenge behandlingen bør vare og hvilke langtidsbivirkninger som eventuelt kan oppstå, sier Svein Mjåland.

Teamet ved Sørlandet sykehus håper smerteforskere i Norge kan komme i gang med kliniske studier i løpet av 2014. De har vært i dialog med ledende nasjonale smertespesialister, og har offentliggjort funnene i fagtidsskrifter og på fjorårets verdenskongress for smertebehandling.

Norgeshistoriens største

— Avtalen med Merck KGaA sikrer en videreutvikling av oppdagelsen legene våre har gjort. Dette er resultatet av langsiktig satsning på å bygge opp et dyktig miljø for kreftbehandling og forskning ved Sørlandet sykehus. Oppdagelsen vil kunne komme mange pasienter over hele verden til gode, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.

Avtalen som Inven2 har inngått med Merck KGaA på vegne av sykehuset, gir farmasigiganten rett til utvikling og salg av nye legemidler basert på den patenterte oppdagelsen. Dette er Norges hittil største lisensavtale mellom et innovasjonsselskap og industri. Den økonomiske rammen for utviklingsperioden de neste årene er på 800 millioner kroner i milepælsbetalinger. I tillegg kan det komme tre milliarder kroner i inntekter på royalties i patentenes levetid, dersom produktene blir en suksess.

— Avtalen vil dessuten gi betydelige midler tilbake til norsk forskning. Jeg vil berømme Cameron, Kersten og Mjåland for deres engasjement og vilje til å stå på for pasientene sine. Deres årvåkenhet har gitt en enestående innovasjon, og Inven2 har gjort grep som har flerdoblet verdien av prosjektet. Dette er et godt eksempel på at norsk forskning kan skape store verdier, også i tidlig fase, sier adm. dir. i Inven2, Ole Kristian Hjelstuen.

I tråd med gjeldende retningslinjer i Helse Sør-Øst, får Inven2 en tredel av inntektene, en tredel går til oppfinnerne og en tredel tilfaller Sørlandet sykehus.

–Dette kommer alle pasienter i Agder til gode på sikt, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.