Barbarisk av Dyreparken å henrette kenguruer av profitthensyn, mener Aps stortingsrepresentant fra Aust-Agder Freddy de Ruiter. Foto: Christian Storjord
At Dyreparkens seks kengurer er skutt, vekker sterke reaksjoner både i avisenes nettdebatter, på sosiale medier og nå også på Stortinget. Foto: Tor Erik Schrøder

KRISTIANSAND: — Dyrevelferd er svært viktig for meg. Nå oppfører Dyreparken seg omtrent som pelsdyrnæringen. Hensynet til profitt går foran alt annet. Jeg liker ikke slik uetisk oppførsel, sier de Ruiter til Fædrelandsvennen.

Tirsdag kveld la han ut følgende melding på Facebook, etter å ha lest nyheten om at Dyreparken har avlivet seks kenguruer for å få plass til geparder til sommeren:

- Ingen troverdighet

"Dette er barbarisk av dyreparken. Kanskje barna som har lyst til å besøke dyreparken burde bli opplyst om at kenguruene ble henrettet for å gi plass til geparden? Etter dette har dyreparken ingen troverdighet mht hvordan de behandler dyr, parken er tydeligvis kun styrt av profitthensyn".

Barbarisk av Dyreparken å henrette kenguruer av profitthensyn, mener Aps stortingsrepresentant fra Aust-Agder Freddy de Ruiter. Foto: Christian Storjord

— Dyreparken har ikke brutt loven, bør du da som stortingsrepresentant gå så hardt ut mot Sørlandets største attraksjon?- Som enkeltmenneske må jeg få si fra når jeg mener noe. Dyreparken burde ikke kjøpt geparder før de hadde omplassert kenguruene. Å henrette dyr bare fordi de vil tjene mer penger på andre dyr, er helt grotesk. Slikt barbari må jeg få reagere mot, sier de Ruiter.

- Hva tenker du om at myndighetene har gitt godkjennelse?

— Det blir akkurat det samme. Dyreparken burde selv unngått dette, sier de Ruiter, som ikke ønsker å forfølge saken politisk.

Dyreparken reagerer

Administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken reagerer sterkt på de Ruiters kritikk, og mener han uttaler seg om ting han ikke har greie på.

— Han burde som stortingsrepresentant satt seg inn i saken. I våre langtidsplaner ønsker vi å satse på utrydningstruede dyr. Geparder er det, kenguruer ikke. Nå har vi fortalt om og om igjen til presse og på sosiale medier at vi forsøkte det vi kunne å få til en omplassering. Det gikk ikke. Avlivning var siste utvei. Vi står for dette, sier Aamot.Han sier parken fikk et enormt trykk av reaksjoner etter at Fædrelandsvennen brakte kenguru-nyheten mandag kveld.

KrFs stortingsrepresentant og ivrig jeger, Kjell Ingolf Ropstad, synes Freddy de Ruiter skulle holde seg for god til å kritisere Dyreparken.

- Avlivning riktig

— Selvsagt hadde det vært best om kengurene ble omplassert. Jeg synes vi politikere skal ha full tiltro til at Sørlandets største attraksjon har håndtert dette riktig, sier han og mener det kan være riktig å avlive dyr.

— Det er bedre at kenguruene ble skutt, enn at de skulle kommet til en dårlig dyrepark. Slik jeg forstår det, forsøkte Dyreparken å finne et sted de ville få det godt, men fikk det ikke til, sier Ropstad.

- Telle til ti

KrF-eren mener også det kan være etisk riktig å ofre noen kenguruer for å ta vare på en utrydningstruet art som gepard.

— Kenguruer er ikke truet, meg bekjent. Freddy de Ruiter mener mye. Noen ganger bør Freddy telle til ti, før han hopper ut i sine lengste kengurusprang, sier Kjell Ingolf Ropstad.