Rett før jul i fjor ble mannen i 30-årene dømt til syv måneders fengsel for å ha misbrukt unge fotballspillere han var trener for.

Det yngste offeret som ble utsatt for seksuelt krenkende adferd var bare 13 år, den eldste som ble misbrukt var snart 18.

På nettsidentrenerdatabasenlå han i forrige uke ute med en åpen jobbsøknad om at han nå var ledig for nye oppdrag som A-lagstrener fra eliteserien og ned til 3. divisjon, ifølge Aftenposten.

I løpet av helgen ble sørlendingens annonse slettet fra Norsk fotballtrenerforenings hjemmeside.

Bred diskusjon

Saken har alt skapt diskusjon i trenermiljøet.

— Vi er kjent med dommen, og det var under tvil vi lot ham få legge ut jobbannonsen, sier styreleder Ivar Morten Normark.

Førstkommende torsdag vil styret iNorsk fotballtrenerforening(NFT) ta stilling til om en slik dom er forenlig med trenergjerningen.

— På den ene siden kan man si at når straffen er sonet bør man kunne få en ny sjanse. På den andre siden er spørsmålet om man etter dette kan være forbilde og mentor for barn og voksne, sier Normark.

Normark synes det er prinsipielt viktig med en debatt rundt spesielt volds- og sedelighetsdømte trenere.

Han mener kravet om vandelsattest bør gjelde også for A-lagstrenere da disse lett kan komme i en posisjon hvor de kan ha mye makt over yngre spilleres fremtidsmuligheter.

NFF: - Slett dømmekraft

Norges fotballforbund (NFF) advarer mot å engasjere sørlendingen som trener:

— Politiattest gjelder for personer som skal trene barn og unge under 18 år, samt psykisk utviklingshemmede. Juridisk bryter ikke en klubb noen regler ved å ansette ham, men vi vil fraråde det. Personen kan meget lett komme i tillits- og nærhetsforhold til spillere under 18 år, og han har vist en så slett dømmekraft at klubber bør tenke seg nøye om før de engasjerer vedkommende, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff i NFF.

Var for tett på

Alt seks år før saken ble politianmeldt var det kommet så mange klager på treneren at dette ble et tema i klubben hvor han arbeidet som trener.

Samtidig var han ansatt på en arbeidsplass som er nært knyttet til østlandsklubben. Også her kom det flere klager på at intimgrensene var blitt tøyet.

Året etter var det et nytt møte hvor tema var overdreven fysisk kontakt og msn-kontakt på kveldstid med spillerne.

Foreldre meldte fra til helsesøster på skolen at deres barn ble hysteriske og nektet å dra på trening dersom de måtte møte treneren.

Året etter var det et nytt møte med rektor på skolen hvor treneren ble bedt om ikke å ta hendene opp under drakten på barna, og at han for fremtiden ikke måtte ta samtalen med spillerne mens de fortsatt var inne i dusjen.

Toppreferanse

En av dem som var med på en av bekymringssamtalene hvor det ble krevet endring av adferd, har i dag en sentral rolle som sportslig administrativ ansvarlig i en av landets mest meritterte eliteserieklubber.

Mannen sto også oppført som den overgrepsdømte trenerens referanse i den åpne jobbsøknaden.

— Jeg er kjent med dommen, og om noen ringer meg som referanse ville jeg selvsagt også ha vært åpen om dette, sier fotballtoppen til Aftenposten.no.

Utnyttet trenerrollen

Tingretten er krystallklar i sin dom over fotballtreneren etter at unge fotballspillere fortalte at de var blitt befølt eller presset til seksuelle handlinger sammen med mannen.

«Retten legger i skjerpende retning vekt på at tiltalte har forbrutt seg mot tre unge gutter, som alle var i en sårbar alder. Retten finner det også straffskjerpende at han på en grov og kynisk måte har utnyttet sitt tillitsforhold til guttene, som følte seg avhengig av ham for å lykkes i sin videre karriere som fotballspillere», heter det i dommen.

Dommeren skriver videre at flere spillere måttet svare på svært intime spørsmål via sosiale medier som Facebook, og én hadde også opplevd at treneren la seg oppå ham og forklart at treneren da ble seksuelt opphisset

Stor belastning

Flere av de unge spillerene skal i ettertid ha slitt med eget selvbilde etter overgrepene:

«N.N. synes det er fælt å tenke på at han har fortalt så mye personlig og føler seg sveket, manipulert og utsatt for maktmisbruk. Han har hatt det svært tungt i den etterfølgende tiden, og har bl.a. slitt mye med selvmordstanker og i forholdet til skolen», heter det et annet sted i dommen.

Mannen ble tilkjent 20.000 kroner i erstatning.

Skyldte på foreldrene

Tiltalte nektet for alt. Han forklarte at samtlige anklager som har vært fremsatt mot ham er grunnløse, basert på ondsinnede rykter og har sammenheng med ambisiøse foreldre og forventninger som ikke har blitt oppfylt.

Advokat Sven Olle Nohlin var mannens forsvarer da saken var oppe i tingretten før jul 2012. Han anket dommen inn for lagmannsretten, men de tillot ikke anken fremmet:

— Det er ikke noe krav om politiattest for å trene voksne, så slik regelverket i dag er skulle det ikke være noe i veien for at han kunne få forsette sin trenergjerning for voksne etter at straffen er sonet, sier Nohlin.

Drøyer med svar

Aftenposten har snakket med treneren to ganger før og i løpet av helgen.

Sørlendingen ble spurt om hvorfor han ville fortsette som trener, om han selv anser at det er noen gjentagelsesfare, og om han ikke også som A-lagstrener ville kunne ha innflytelse over unge fotballspilleres fremtidsmuligheter.

Treneren svarte mandag at han nå har fjernet jobbsøknaden fra nettet, og at han derfor ikke føler at det er relevant å svare på Aftenpostens spørsmål.