KRISTIANSAND: Det var 20. november at Agder politi på Twitter omtalte personer involvert i et bedrageri som «sigøynere» i følgende melding på Twitter:

«Grimstad_ Bedrageri— knivslipere, Sigøynere i sølvfaget Mercedes 220, reg.nr. ETG126, Bedrift forsøkt lurt- men politi ordnet opp».

Medieforsker og idrettssosiolog, Gerd von der Lippe, har liten sans for meldingen.

— Jeg er skeptisk til å stigmatisere en folkegruppe på denne måten. Spesielt etter den debatten vi har hatt om rasisme i Norge i det siste, syns jeg ikke dette er bra. Så lenge jeg har levd har det vært knyttet negative assosiasjoner til ordet «sigøyner», mener hun.

«På samme måte som vi ikke bruker neger»

Medieforsker og idrettssosiolog, Gerd von der Lippe. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

I 2008 sendte nyhetsredaktør i NRK, Grethe Gynhild ut en melding til sine ansatte med beskjed om at «rom» fra da av skulle erstatte betegnelsen «sigøyner». I meldingen fra nyhetsredaktøren stod det blant annet:«Vi mener altså at vi ikke skal bruke sigøyner – på samme måte som vi ikke bruker neger – ut fra det faktum at sigøyner blir rasistisk oppfattet av rom-folket». I ettertid fulgte andre medier opp og forandret policy på sin omtale av folkegruppen.

— Legger oss flat

Stabsjef i Agder politidistrikt, Bård Austad, beklager bruken av ordet «sigøyner» på Twitter.

— Hvis det er slik at noen har følt seg støtt av ordet så beklager jeg det, vi legger oss flat. Vi vil ta dette videre, og jeg vil selv oppfordre folk til ikke å bruke en slik benevnelse. Vi ønsker verken å støte eller stigmatisere noen. Dette minner jo om for noen år siden når man bestemte seg for ikke å bruke ordet «neger» fordi folk ble støtt av det, forteller Bård Austad.

Han kan ikke love at politiet vil forandre policy på bruken av ordet, ganske enkelt fordi han ikke bestemmer over det.

— Det er noe som må komme fra Politidirektoratet, men vi vil selvsagt ta dette videre og diskutere det innad.

Språkrådet

Direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen, kan fortelle at ordet «sigøyner» står i parentes ved siden av «rom» i oversikten over nasjonale minoriteter i Norge.

— Det er klart at enkelte reagerer på å bli omtalt med dette navnet, samtidig som det på den annen side er noen som foretrekker å bli kalt «sigøynere».

På generelt grunnlag sier Vonen at Språkrådet råder de som omtaler mennesker med ulike etniske bakgrunner, til å gjøre dette med omtenksomhet.

— Det er viktig at man tenker på hvordan de man omtaler ønsker og ikke ønsker å bli omtalt, mener han.

- Kaller de jeg kjenner for sigøynere

Sosialantropolog og NOVA-forsker Agda Engebrigsten mener at betegnelsen rom-folk blir for generell, og sier at hun selv omtaler romfolk som "sigøynere" og har ingen problemer med det.

— Mange av dem jeg kjenner som er sigøynere, ønsker selv å bli omtalt som «sigøynere». Jeg vil ikke påstå at ordet "sigøyner" er noe mer eller mindre stigmatiserende enn ordet «romfolk».