VENNESLA: Det mener daglig leder av næringsforeningen "Kjøp i Vennesla" (KiV), Nina S. Ledang. Hun innrømmer at det er mye å tenke på om dagen. Spesielt nå etter Hunsøya-eier Tore Gustav Drivenes´ planer om et Amfi-senter på 15.000 kvadratmeter på den gamle fabrikktomta. Investoren ønsker en miks av butikker på 200–2500 kvadratmeter. Et kjøpesenter vil kunne skape inntil 300 nye arbeidsplasser.

Bygda opptatt av kjøpesenter

— Jeg har møtt mange de siste dagene som er opptatt av kjøpesenter, og jeg tror de fleste er glade for at det er en Tore Gustav Drivenes som vil satse i bygda. Det er vi i KiV også, sier Ledang.

Men fullt så enkelt er det ikke, skal vi tro Ledang. For i Vennesla er det mange hensyn å ta. Først og fremst for de 35 medlemsbedriftene der mange strever tungt.

— Det må skje relativt dramatiske ting for å få sving på Vennesla sentrum. Handelsstanden opplever stillstand nå, det er ingen nyetableringer og veldig mange av butikkene i gågata drives rett og slett på dugnad. Det er så vidt de klarer seg, sier en bekymret Nina S. Ledang.

Mener gårdeiere har ansvar

Hun mener det er flere årsaker til omsetningssvikt, men at det blir for enkelt kun å skylde på handelslekkasje til Sørlandssentret og Kristiansand.

— Det er ikke bare Sørlandsparken her. Vi har bredde i sentrum, men mangler dybde. Folk vil sammenligne priser og stiler. Vi har utfordringer med parkering, særlig om vinteren. Også gårdeierne har et ansvar her, mener hun.

— Hva mener du med det siste?

- Suksess i Porsgrunn

— At gårdeierne må være mer delaktige i å få inn rette leietakere, slik at det blir en riktig butikkmiks i sentrum. Nå begynner det å bli overvekt av interiørbutikker. Kommunen, handelsstanden og gårdeierne må snakke sammen. Et samarbeid mellom kommune, handelsstand og gårdeiere har de hatt kjempesuksess med i Porsgrunn, forteller KiV-lederen.

Ledang sier Kjøp i Vennesla skal representere alle næringer i kommunen, enten de holder til i sentrum eller har etablert seg på Hunsøya.

— Mener næringsforeningen det vil være viktig for bygda å støtte et kjøpesenter på Hunsøya?

Konsekvensanalyse

— Vi er for vekst i Vennesla. Hadde vi fått et kjøpesenter i sentrum, ville alle problemer vært løst. Men vi vet så lite om øya. Vi må se på sammenhengen mellom Hunsøya og sentrum. Denne saken vil få førsteprioritet på neste styremøte. Vi må få en konsekvensanalyse og få belyst betydningen av Hunsøya for sentrum både med og uten kjøpesenter, sier hun.

— Vil et kjøpesenter på Hunsøya ødelegge for sentrum?

— Det er en stor fare for at dagens sentrum blir liggende brakk. Dette er noe vi må ta med i vurderingen vår. I en overgangsfase vil noen butikker merke et senter på øya, men ikke på sikt. Jeg tror sentrum og Hunsøya kan supplere hverandre, sier Nina S. Ledang.

- Han har et hjerte for Vennesla

Tore Gustav Drivenes og hans selskap God Driv eier 3000 kvadratmeter næringslokaler i dagens sentrum.

— Opplever du at God Driv har like stor interesse for sentrum som selskapet nå har for Hunsøya, Ledang?

— Av gårdeierne i Venensla sentrum har vi best dialog med Tore Gustav. Selvfølgelig tenker han på gode tall på bunnlinja, men jeg opplever at han har et hjerte for hele Vennesla. Vi har gitt ham signaler på at vi vil gjøre alt vi kan for å se på en god sammenheng mellom sentrum og Hunsøya.