KRISTIANSAND: — Det går bare ikke an. Her spiller Frp på det aller verste i menneskene, sier Kristian Landmark.

Det var han som fikk tips om plakaten tirsdag kveld. Øyeblikkelig ba han sentrale Frp-ere i Kristiansand svare på om de kunne stå for innholdet, og han publiserte kritikken på Facebook.

- Hatpropaganda

— Jeg fikk bare noen svadasvar om kontekst. Men denne plakaten er ille i enhver kontekst. Og særlig etter 22. juli. Vi trenger ikke flere fronter i Norge, vi trenger mer toleranse. Dette er hatpropaganda. Det er total mangel på ytringsansvar, sier Landmark, som er varamedlem for Miljøpartiet De Grønne i bystyret.

Han mener brosjyren avslører Frp:

— Partiet har greid å fremstå med en viss politisk korrekthet, men det er tydelig at på grunnplanet og grasrota i partiet er det mye verre holdninger enn de som markedsføres av for eksempel Siv Jensen på fjernsyn. Du skal ha ganske ytterliggående holdninger for i det hele tatt å komme på å distribuere en slik plakat. Det sier noe om hvordan Frp egentlig er, sier Landmark.

Hans venner og bekjente på Facebook reagerte nesten unisont med avskyerklæringer mot Frps menneskesyn.

Fjernet

Frp svarte med å fjerne alle spor etter plakaten. Grunnen til at Fædrelandsvennen kan gjengi den, er at den også ble brukt i en valgbrosjyre i 2005. Da reagerte statsminister Kjell Magne Bondevik sterkt, og snakket om rasisme. Venstres Olaf Thommessen mente Frp beveget seg inn i samme landskap som Jean Marie Le Pen i Frankrike og Jørg Haider i Østerrike, to av Europas mest markante skikkelser på ytterste høyre fløy.

Den gang svarte Frps nestleder Per Sandberg at Frp ikke hadde noe å beklage eller skamme seg over. Han mente kritikerne skapte grobunn for rasisme fordi de nektet å innse negative ringvirkninger med innvandring.

- Plakaten er helt grei

Det samme sier Frps gruppeleder i Kristiansand, Tor S. Utsogn nå:

— Jeg vet ikke hvorfor plakaten ble fjernet. For meg må den gjerne fortsatt stå på Facebook eller brukes i andre sammenhenger. Det er en nasjonal valgkamp-plakat laget av partiet sentralt i 2005. Denne kritikken er bare et politisk utspill fra en venstreradikal politiker som ønsker å stemple Frp. Hva er Landmarks svar på de integreringsmessige utfordringene vi står overfor, uttaler Utsogn.

- Men etter 22. juli?

— De innvandrings- og integreringsmessige utfordringer i vårt land er ikke blitt mindre etter 22. juli. Mulla Krekar og andre ytterliggående innvandrere er ikke blitt en mindre trussel. Det mener vi noe om - og våger å si fra om. Det er en kjensgjerning at politiet ofte snakker om gjerningsmann av utenlandsk opprinnelse i forhold til grov kriminalitet, overfallsvoldtekter og annet. Våre fengsler har stor overrepresentasjon av innvandrere. Plakaten er helt grei, og ikke noe å skamme seg over. Den forteller om en stor utfordring i det norske samfunnet, sier Utsogn.

Synes du det var riktig eller galt av Frp å bruke dette bildet på sin Facebook-side?