KRISTIANSAND: – Jeg er keivhendt, og føler meg fullstendig handikapet med en ubrukelig venstrehånd. Når jeg i tillegg har veldig vondt, føles det svært urimelig å måtte vente så lenge, sier den 39 år gamle tobarnsmoren.

Iren Eikeland trodde først det var en skrivefeil da hun nylig fikk brevet fra Rikshospitalet. Der sto det imidlertid svart på hvitt at hun ble vurdert som en prioritert pasient, men likevel først var satt opp til operasjon nesten ett år fram i tid.

– Det er jo selvsagt mange andre og mer alvorlig sykdommer som haster mye mer, men det føles uansett svært urimelig å måtte gå slik så lenge, sier hun.

Nettsiden for Fritt sykehusvalg viser at pasienter som ikke er prioriterte slik som Iren Eikeland, kan risikere å måtte vente enda lengre på utredning og behandling.

Reagerer

Fysioterapeut Tomm Thorkildsen ved Sørlandets Fysikalske Institutt Kristiansand sier de ofte har pasienter som fortviler over lang ventetid for operasjoner som kan gjøre hverdagen deres mye enklere. Han er kritisk til de lange ventelistene for flere typer operasjoner.

ETT ÅR: Iren Eikeland trodde først det var en skrivefeil da hun nylig fikk brevet fra Rikshospitalet. Foto: Kjartan Bjelland

– Vi har dessverre ikke spesialist i håndkirurgi hos oss, så ventetiden i dette tilfellet (Iren Eikeland, red. anm.) må Rikshospitalet selv svare for. Jeg kjenner ikke denne aktuelle saken, men dersom det er slik at hånden er ubrukelig, er det uholdbart å måtte vente nesten ett år på operasjon, sier avdelingsoverlege Øystein Berg ved ortopedisk avdeling ved Sørlandet sykehus.Selv om de ved ortopedisk avdeling i Kristiansand ikke har så lange ventelister, skulle Øystein Berg i flere tilfeller sett at de kunne tilbudt pasientene operasjoner raskere enn i dag.

– Generelt prioriterer vi operasjon som vi tror vil ha stor gevinst for pasienten. Ellers sorteres pasientene etter nasjonale prioriteringsveiledninger og økonomiske rammer, sier han.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å få Rikshospitalet til å kommentere den lange ventelisten som Iren Eikeland er blitt forespeilet.

Vil bevilge 12 mrd

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) synes det høres lenge ut å vente ett år på operasjon i håndleddet. Hun sier at når regjeringen vil bevilge 12 milliarder kroner ekstra til sykehusene, så er dette akkurat for å fjerne flaskehalsene.

– Vi mener det er viktigere å styrke de offentlige sykehusene slik at de beholder kompetansen, fremfor å spre midlene på mange private aktører, sier Kari Henriksen.

– Forkastelig

Høyres førstekandidat i Vest-Agder, Ingunn Foss, mener det er helt unødvendig og direkte forkastelig at noen må vente et helt år for å få operert en hånd.

– Om kvinnen hadde hatt helseforsikring slik LO har tegnet for sine medlemmer, ville hun ha sluppet å vente. Vi kan spare både penger og ikke minst menneskelige lidelser ved å la private aktører avhjelpe der offentlige sykehus ikke strekker til, sier Ingunn Foss.