KRISTIANSAND: Nå er nemlig de påkrevde utbedringene utsatt et halvt års tid.

— Jeg har et håp om at vi er ferdig med ombyggingen innen nyttår. Alle skal inn og mene noe, både konsulenter og entreprenør. Det er ikke Navs skyld at dette har tatt uforholdsmessig lang tid, forklarer Elisabeth Engemyr, leder for Nav Kristiansand.

Hun sier både anbudsrunden og en brannteknisk gjennomgang har drøyd ut. Budsjettet er på to millioner kroner, og arbeidet kan først starte sent på høsten.

— Og dermed er de ansatte enda mer frustrert enn før?

— Nei, vi har god dialog, de vet at det ikke er oss i ledelsen det står på, svarer Engemyr.

Må hviske

I april skrev Fædrelandsvennen at Gyldengården må bygges om, bare et drøyt år etter innflytting.

– Vi visste at dette ville fungere dårlig. Vi sitter og hvisker med brukeren så ingen skal høre oss, opplyste Janne Nodeland, mangeårig veileder i mottaket hos Nav Kristiansand.

Det er sjelden det middels sommerværet de 400–500 daglig besøkende Nav-brukerne kommer for å snakke om. Snarere personlige og følsomme forhold, knyttet til behov for trygdeytelser.

Publikumsmottaket i første etasje har overhodet ikke fungert etter intensjonen. I de 14 smale båsene, kun atskilt med en tynn skillevegg i skulderhøyde, er det meningen at Nav-brukerne skal fremføre sine ærend.

- En juvel

Dermed er det blitt mye hvisking, og det er slitsomt i lengden. Man blir forstyrret av det som skjer i nabobåsen, og følsomme opplysninger kan havne i gale ører.

Det er ikke bare i førsteetasjen man har vært kritisk til innredningen, også oppover i etasjene venter ominnredning. Det har blant annet vært prekær mangel på møterom.

– Hele bygget er en juvel, lød dommen fra lederhold da kontorkjempen til 350 millioner kroner i mars i fjor ble innviet av 450 ansatte fra Nav og kommunens helse- og sosialtjenester.

Allerede i februar 2010 skrev Fædrelandsvennen at de ansatte fryktet for personvernet ved innflytting i Gyldengården. Ledelsen fra Nav og kommunen hadde nemlig bestemt at 80 prosent av de ansatte skulle jobbe i åpne landskap.