SOLHØGDA: Her på Solhøgda er det i dag seks boenheter og 14 avlastningsplasser for utviklingshemmede. I tillegg bor det en rusmisbruker i en kommunal enhet her. Foto: Jarle R. Martinsen
FRYKT: Her på denne tomten planlegger Mandal kommune en kraftig utvidelse av tilbudet på Solhøgda. Roar Hanssen Heitmann frykter for datteren Marias bomuligheter som skal mikses sammen med rusmisbrukere. Foto: Jarle R. Martinsen
FRYKT: Her på denne tomten planlegger Mandal kommune en kraftig utvidelse av tilbudet på Solhøgda. Roar Hanssen Heitmann frykter for datteren Marias bomuligheter som skal mikses sammen med rusmisbrukere. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Natten etter at bystyret hadde vedtatt dette, fikk jeg ikke sove. Tanken på at min datter får et utrygt bomiljø er skremmende, sier far til Maria på 19 år, Roar Hanssen Heitmann.

Et par kilometer utenfor Mandal sentrum ligger Solhøgda. Her har kommunen seks boenheter for psykisk utviklingshemmede og et avlastningstilbud for ytterligere 14. I tillegg er det to boenheter for rusmisbrukere noe unna selve institusjonen.

Bystyret har tidligere vedtatt å bygge ut med ytterligere ni boenheter og seks flere avlastningsplasser. På sikt er det dessuten tale om 12 enheter for rusmisbrukere. Nylig kom saken opp på nytt, denne gang skulle man undersøke muligheten for utbygging i sentrum. Men det ble nedstemt.

Reagerer på miks

Det er miksen av brukergrupper på Solhøgda som får Heitmann til å reagere.

— Rusbrukere er over gjennomsnittet snillere enn folk flest. Men nedadgående rus kan skape aggresjon som kan skape tragiske episoder, særlig overfor svake grupper som min datter representerer, sier han.

Han reagerer også på selve plasseringen. Solhøgda rager over byen, og gjør tilbudene i sentrum svært vanskelig tilgjengelig for bevegelseshemmede.

Ap-støtte

Heitmann får full støtte fra Anne Grønsund og Hanne M. Nøding i Mandal Ap.

– HVPU-reformen var slett ikke ment å skulle skape slike ghettoer man får her. Dette er tilbake til institusjonspreget som reformen skulle vekk fra, påpeker de to. De mener dette ikke blir et hjem i ordets forstand for brukerne, men altså institusjon.

Også de er svært kritiske til å blande utviklingshemmede og rusbrukere.

— Dette er to sårbare grupper som trenger totalt ulik hjelp og oppfølging, påpeker de to.

I likhet med Heitmann ønsker de tilbudet bygget ut i sentrum.

— Ikke bare av hensyn til beboerne, men også fordi resten av samfunnet har godt av å se at vi mennesker er ulike, sier politikerne.

Nå vet ikke Heitmann om han vil la datteren flytte til Solhøgda likevel, slik tanken en gang var.

— Jeg vil prøve å lage et eget privat tilbud for henne, som kommunen er pliktig til å følge opp, sier han.

Samler underskrifter

Men før det vil han klage bystyrevedtaket til Fylkesmannen.

— Jeg vil også samle sammen de nødvendige underskriftene for å få saken opp igjen i bystyret, sier Heitmann.

I så fall trenger han 300 slike underskrifter, slik kommuneloven krever.

- Vil bli et godt tilbud

Ordfører Tore Askildsen sier at å bygge ut et botilbud i Mandal sentrum fremfor Solhøgda vil kostet 15-20 millioner kroner mer enn det som nå blir tilfellet.

— Det hadde betydd nye låneopptak bystyret har sagt nei til at vi skal gjøre, sier Askildsen.

Han sier at prosjektet dessuten hadde blitt utsatt i to-tre år med en utbygging i sentrum.

— Nå vil boligene stå klare neste høst, sier Askildsen som mener tilbudet vil bli meget godt faglig sett. Han sier at tilbakemeldingene fra de fleste pårørende er at de ønsker tilbudet på Solhøgda.

— Dessuten ligger det å bygge boliger for rusmisbrukere her langt fram i tid. Det kommer til skje på en forsvarlig måte. Vi vil selvsagt ikke gjøre noe som kan skape uttrygghet for de psykisk utviklingshemmende. Det er også en forutsetning at et tilbud for rusmisbrukere skal ha døgnbemanning, sier Askildsen.