KRISTIANSAND: — Mange blir skuffet når det er vanskelig å finne ledige turer, så nå opererer jeg med ventelister i tilfelle det skulle komme en avbestilling på to flyseter eller fem. Det er ekstra gøy å høre jubelen i andre enden når de får vite at de får dra på tur likevel. Folk er uvanlig reiselystne nå i denne regntunge tiden, opplyser reisekonsulent Grethe Tellefsen ved Bennett Ferie i Kristiansand.

Hos Berg-Hansen Ferie er det også vrient å finne feriereiser før skolen begynner igjen til høsten.

— Folk reiser hvor som helst, bare de kommer til varmere strøk. En vanlig beskjed fra kundene er for tiden "book oss inn, vi vil til varmen". Folk er uvanlig ivrige etter å komme seg av sted, og vi har det fryktelig travelt, sier reisekonsulent Gea Onsrud.

Turister reiser videre

Også turister som har kommet til Sørlandet for å feriere her, reiser videre når sørlandssommeren ikke slår inn for fullt.

— Folk som kommer hit for å feriere, kommer faktisk til oss fordi de vil videre til Syden. Det viser at været betyr mye, og at folk er utrolig fleksible, sier Tellefsen.

Ifølge den erfarne reisekonsulenten forberedte folk seg mer til en utenlandsferie før.

— Nå er man reisevante og tar ting på sparket. Sørlendinger har vært kjent for å sitte på gjerdet og heller benytte seg av båt og hytte om sommeren. Men når været er dårlig, vraker man fort både båten og hytta, sier Tellefsen.

Bestiller for neste sommer

Avganger fra Kjevik er naturlig nok mest attraktivt. Men sørlendingene er også villige til å reise fra Oslo, Stavanger og Torp, og til og med Bergen.

— Vi har lite ledig, så mange må velge avgang fra en annen by. Vi finner av og til ledige seter her og der, men er man en familie på fem, er det vanskelig. Det er mange som ikke finner noe ledig. Da booker de tur til høsten i stedet, forklarer Onsrud.

Billetter til Kypros, Tyrkia, Hellas og Spania ble revet bort først i år. Høstens turer til Kroatia ble også tidlig fullbooket. Onsrud tror flere vil planlegge ferien i god tid neste år.

— Det er allerede mange som har bestilt turer for sommeren og høsten 2013, forteller hun.

Ifølge reisekonsulentene bruker folk mer penger på reiser nå enn før.

— Folk vil sikre seg komfort og et godt sted å bo. De prioriterer spa og velvære, shopping og god mat. Feriefølelsen skal være deilig og vare lenge, sier Tellefsen.

Fortsatt er det mulig å finne noe ledig, selv om det kan være vanskelig.

— Det er mulig hvis man har litt tid på seg. Vi prøver å sende av gårde flest mulig, sier Tellefsen.