LILLESAND: — Vi slår da to fluer i en smekk. Det blir en god løsning for en bygning som bør bevares som en del av Lillesands kulturarv, samtidig som du får en nyskapning innen eldreomsorg, sier Røed til Fædrelandsvennen.

Den gamle husmorskolen på Møglestu har skapt hodebry for politikerne i Lillesand i flere år. Bygningen ble vedtatt solgt i 2009, men lite har skjedd. I dag brukes den kun sporadisk og bærer preg av manglende vedlikehold.

Ensomhet og isolasjon

— Forskjellige grupper av eldre kan komme med tilbud om hva de vil gi for å overta den. Slik kan de bidra til å redusere belastningen på eldreomsorgen i Lillesand, sier Røed.

KOLLEKTIV: Lillesand kommune vedtok å selge den gamle husmorskolen i 2009, men lite har skjedd. Her står bystyrepolitiker Helge Røed (Ap) mellom den fredede hovedbygningen (t.v.) og tilbygget som i dag brukes av Husfliden. Foto: Erlend Olsbu

— På hvilken måte?- I eldreomsorgen er det et mål at folk klarer seg selv lengst mulig. På et sykehjem er snittprisen for en person 1 million kroner i året. I en omsorgsbolig er prisen et par hundre tusen. Dersom flere eldre bor sammen kan de hjelpe hverandre og ha en kombinert hjemmesykepleie. For eldre er dessuten trygghet viktig. Dersom flere bor sammen vil behovet for trygghetsalarmer bli redusert. Slike boformer vil også motvirke ensomhet og sosial isolasjon, sier Ap-politikeren.

Krevende vedlikehold

Han legger til at kommunen og kjøperne sammen må finne ut hvordan et slikt sameie og det kommunale omsorgsapparatet kan samhandle.

— Det finnes mange seniorboliger på markedet. Hvorfor velge dette?

— Noen vil nok det. Det bygges mange seniorboliger, men vi trenger flere, sier Røed.

Han erkjenner at vedlikeholdet av bygningen vil være svært krevende. Dette vil få betydning for prisen kommunen kan kreve, sier Røed.

— Forslaget ditt høres veldig Høyre-aktig?

— At grupper finner løsninger sammen synes jeg er en veldig god idé. Dette erstatter ikke behovet for sykehjem. Men det vil jo overraske meg dersom Høyre ikke vil synes dette er interessant, sier Røed.

Usikker på effekten

Sektorsjef for helse og kultur i Lillesand kommune, Geir Jenssen, er usikker på om forslaget vil få den effekten Røed viser til.

— Jeg ser ikke helt koblingen mellom Møglestu og omsorgstjenester. Jeg vil ikke avvise forslaget, men jeg må nesten vite litt mer om hva han egentlig tenker, sier Jenssen til Fædrelandsvennen.

Han viser til at det ikke akkurat er mangel på seniorboliger.

— Eldre som er rimelig oppgående i dag har både penger og ressurser til å etablere seg hvor som helst. De selger husene sine og flytter til leiligheter hvor de har felles vaktmester og spa-avdeling. De har jo også muligheten til å spleise på hjemmehjelp dersom de ønsker det, sier Jenssen.

Ifølge Jenssen dreier det største behovet seg om boliger som kan erstatte sykehjemsplasser.

— Politikerne i Lillesand har vedtatt at det skal satses på bemannede boliger hvor du kan få heldøgnspleie. Du er ikke innlagt på institusjon og betaler vanlig husleie, men får samtidig tilgang til avanserte omsorgstjenester, sier Jenssen.

- En god tanke, men mange skjær i sjøen

Harald Ersdal (74), som i mange år har kjempet for flere seniorboliger i Lillesand, er positiv til Røeds forslag, men tror det blir vanskelig å realisere.

— Nå står bygget mer eller mindre ubrukt og forfaller. Det synes jeg er forferdelig, sier Ersdal til Fædrelandsvennen.

Ifølge Lillesands-Posten har Ersdal foreslått for kommunen å etablere 50-60 boenheter for eldre i den gamle skolebygningen.

— Det er lett å resonnere seg fram til at det går an å bygge en del billige boliger på Møglestu. Det er en god tanke, men det er mange skjær i sjøen.

— Kunne du tenke deg å kjøpe Møglestu for å etablere et slikt kollektiv?

— Jeg kan ikke si at jeg er veldig interessert i det, sier Ersdal.