SLITER: Oddmund Harsvik mener Gatemagasinet Klar er konkurs om et par måneder om ikke det kommer pengestøtte utenfra. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Det er frustrerende og veldig slitsomt. Vi jobber 24 timer i døgnet for å klare oss økonomisk. Når man da i tillegg skal drive bladet og administrere det, så strekker ikke tiden til, sier daglig leder og ansvarlig redaktør Oddmund Harsvik i Gatemagasinet Klar til Fædrelandsvennen.

Mangler 300.000

Det går tungt for Gatemagasinet Klar. Nå frykter de konkurs, ettersom de mangler 300.000 kroner for å klare seg. Nå ber Oddmund Harsvik om støtte fra kommuner og organisasjoner, slik at magasinet kan fortsette lenger enn de få månedene som nå blir forespeilet.

— Hvis det ikke skjer noe, så må vi bare gi oss. Vi klarer oss ikke på bare klapp på skuldra. Vi trenger penger, sier Harsvik.

Per i dag har bladet fire annonser per utgave. For å få inn de 300.000 kronene de mangler, så trengs fler enn det.

Harsvik mener gatemagasinet er en god måte å hindre at rusmisbrukere begår kriminalitet.

Vinn- vinn- situasjon

— De som vil ha bladet, må være med å støtte det. Vi overlever ikke bare på luft. Kommunene sparer penger på dette, butikkene opplever mindre nasking, og forsikringsselskap betaler ut mindre til brekk og knuste bilvinduer. Det er en vinn- vinn- situasjon.

Klar har siden 2006 gitt ut gatemagasin i Kristiansand. Selgeren kjøper bladet for 30 kroner, og selger det videre for 60 kroner. Overskuddet går rett i lomma på selgeren. Det var dermed laber stemning da Harsvik informerte selgerne sine om den økonomiske tilstanden.

— De synes det er trist, og noen begynte å gråte. Men som jeg sier til dem, jeg klarer ikke trylle lenger, sier han.

- Katastrofe

Redaktøren får støtte fra politisk hold. Vidar Kleppe i Demokratene mener Kristiansand kommune ikke har råd til å miste gatemagasinet.

— Om så Kristiansand kommune må inn med 300.000 selv, så bør de gjøre det. Samfunnsøkonomisk går ikke gatemagasinet med tap, sier Kleppe.

Han har sendt en interpellasjon til ordføreren, og mener ordføreren bør gå inn for å redde magasinet. Noe annet ville vært en katastrofe, mener Kleppe.

— Det er så viktig at de har et tilbud. De får verdighet, de får møte folk, og de får noe i livet som gjør at de holder seg unna rus og andre problemer.

Han skryter av Oddmund Harsvik, og den gode jobben han har gjort for Klar, og ber nå noen støtte opp om og redde magasinet.

— Noen av disse millionærene vi har må vel kunne være med å støtte opp om noe som er så viktig, sier Kleppe.